Fackprotest för kollektivtrafiken

2010-03-03 15:50:41
Hallå, Peter Boström! Den 4 mars ska Kommunal och SE­KO demonstrera på Mynttorget kl 11.30 mot regeringens kommersialisering av kollektivtrafiken. Samma dag ska du gå igenom konsekvenser­na med representanter från alla avdelningar i frågan.

Beslut om fri konkurrens på alla järnvägssträckor från och med den 1 oktober 2010 har redan fattats. Den 23 mars lägger regeringen sitt förslag till en ”ny kollektivtrafiklag” på riksdagens bord som föreslår i stort sett samma sak när det gäller busstrafiken.

Vad innebär det?
– Det blir en ytterligare kommersialisering av busstrafiken, en privatisering av trafiken steg 2. Hittills har kollektivtrafiken varit offentligt finan­sierad med upphandlingar och privata entreprenörer. Nu lämnas finansieringen i privata händer, ett genombrott när det gäller offentliga verksamheter. Och där ansvaret för finan- sieringen lämnas ut försvinner också den politiska beslutsrätten.

Enligt lagförslaget ska nya regi­onala kollektivtrafikmyndigheter ange mål för trafikförsörjningen, både för trafik som man bedömer att den kan utföras på rent kommersiell grund och trafik som man vill upphandla med skattemedel (allmän trafikplikt).

Betyder det att den som vinner upphandlingen av mindre attraktiva trafikområden får ensamrätt?
– Nej, det tolereras inte av regeringen. Grundprincipen är fri konkurrens och att vilket privat bolag som helst när som helst kan börja kö­ra kommersiell trafik på vilken linje som helst och när som helst sluta.
Det står i lagförslaget att myndigheterna får, inte ska, fatta beslut om ett samordnat betalningssystem.

Blir det fri prissättning också?
– Det är inte helt klart, men Lundinutredningen bygger hela sitt case för kommersiell gångbarhet på att prissättningen ska vara fri. Jag bedömer oddsen för fri prissättning vara 75 procent. Därmed är det också oklart hur det blir med kontanthanteringen och verkstäderna. Risken är stor att infrastrukturen löses upp.

Och anställningstryggheten?
– Ja, bussbolagen vill väl att vi ska köra buss som timmisar med F-skattsedel. Vi är idag 60 000 sysselsatta på LO-nivå inom den här servicenäringen, och inte en käft har fått säga flasklock.

Vad säger den etablerade oppositionen?
– Ja, hittills är det V och MP i ­riksdagens trafikutskott som har ställt sig bakom uppropet från Kommunal och SEKO i Stockholm. Även S säger att de ska riva upp riksdagsbeslutet. Risken är att det här blir till en historia om valfläsk och att S om de vinner valet sedan tillsätter en ny utredning som borgarna kan riva upp i nästa val.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!