Får ECB hjulen att snurra?

2015-01-29 14:40:34
I förra veckan lanserade Europeiska centralbanken (ECB) ett nytt stödprogram för att om möjligt bryta Europas ekonomiska stagnation och hejda deflationen (en spiral av sjunkande priser och löner samtidigt som skulderna ökar i värde). Denna gång ämnar ECB att släppa sedelpressarna fria och köpa statspapper för 60 miljarder euro (558 miljarder kronor) i månaden fram tills åtminstone september nästa år. Totalt ämnar ECB att öka tillgången på likvida medel med minst 1 100 miljarder euro (cirka 10 000 miljarder kronor). En hisnande summa som är tre gånger så stor som Sveriges BNP. Men ändå är ECB:s program av kvantitativa lättnader (från engelskan Quantitative Easing, QE)  avsevärt mindre än de som genomförts i USA, Storbritannien och Japan.
Kvantitativa lättnader är en modern version av att öka penningmängden genom att låta sedelpressarna rulla. Men idag handlar det inte om tryckta pengar utan elektroniska sådana.
Från ECB ska de nationella centralbankerna få medel till att köpa statspapper från regeringar och finanssektorn som på så sätt ska få nya billiga pengar att spendera eller låna ut. Detta upplägg återspeglar dels att nationalstaten fortfarande utgör ett kapitalistiskt fundament och dels den fragmentering som äger rum inom EU. Ingen regering vill köpa andra länders statspapper och bidra till ”riskspridning”, det vill säga att ta del av andras skulder och riskera att sitta med ”svarte Petter”.
Den ökade tillgången på billiga pengar ska i sin tur få hjulen att rulla igen, ge inflation (ökade priser när penningvärdet sjunker till skillnad från det motsatta – deflation), hålla räntorna nere och sänka eurokursen. Om så sker är en annan sak.

I USA kom de 4 000 miljarder dollar (33 000 miljarder kronor) som den amerikanska centralbanken Federal Reserve mobiliserade till sina kvantitativa lättnader fram tills ifjol att främst fungera som en väldig kapitalinjektion till Wall Street och bankerna.  
Kvantitativa lättnader i Japan och USA blev också inledningen till det globala valuta- och räntekrig som nu utkämpas och som kan skärpas om eurokursen fortsätter nedåt.
ECB:s kvantitativa lättnader har även en politisk udd. I utbyte mot stödprogrammet ska regeringarna förpliktiga sig att genomföra nya försämringar och nyliberala så kallade strukturreformer.  

ECB aviserar till skillnad från USA sitt stödprogram i ett läge när räntenivåerna i Europa har fallit ned till rekordlåga nivåer och till och med är negativa – den som exempelvis lånar ut sina pengar till den tyska staten i fem år får numera betala för det. Samtidigt rasar euro­kursen utan att det gett någon märkbar draghjälp till den europeiska exportindustrin.
ECB:s stödprogram får därför långt ifrån de ekonomiska och politiska effekter som EU-regeringarna hoppats utan blir snarare ännu ett uttryck för den europeiska kapitalismens desperata sökande efter ljuset i tunneln.  ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!