Farhågor om dold agenda på Sollefteå sjukhus

2016-08-24 14:28:31

foto: Per Johansson
Enormt missnöje råder mot att akutkirurgin i Sollefteå hålls fortsatt stängd.

På en mycket turbulent presskonferens på Sollefteå sjukhus fredagen den 19 augusti informerade länsklinikchefen Leif Israelsson och sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson att man har misslyckats med personalrekryteringen och därför måste förlänga sommarstängningen av akutkirurgin, i första hand fram till den 30 november.

Beskedet skapade närmast upprorsstämning bland all vårdpersonal som hade strömmat in till mötet. Deras farhågor blev besannade och när de dessutom inte gavs tillfälle att ställa frågor blev provokationen total och representanter för personalen ställde cheferna mot väggen i debattinlägg från golvet.
Uppfattningen är att det finns en dold agenda där chefstjänstemännen ställer de protesterande inför det faktum att man inte har tillräckligt med kvalificerad personal för att upprätthålla en ”patientsäker” akutmottagning/sjukhus i Sollefteå och i förlängningen  bäddar för ett politiskt nedläggningsbeslut.

– Det här förutspådde vi redan i våras. Vi har förstått hela spelet och vart det är på väg. Ska man rekrytera måste man förbereda det redan året innan och det påtalade vi förra hösten. Det är helt enkelt så att de inte vill ha någon verksamhet här i Sollefteå, sa Mårten Svensson, specialistläkare allmänmedicin, till allehanda.se.
– Det är djupt tragiskt med tanke på att sjuksköterskorna i både Örnsköldsvik och Sundsvall har gått på knä hela sommaren, sa Eva Sköld, sjuksköterska i Sollefteå och Sundsvall, till allehanda.se.

Nu haglar avgångskraven på ”oansvariga” tjänstemän och politiker. Stefan Kanerva i Aktionsgruppen Sollefteå Framtidens Akutsjukhus säger till allehanda.se att de på inget sätt har gett upp kampen för Sollefteå sjukhus.
På den landsomfattande manifestationsdagen för vården den 4 september ska en vårdbudkavle föras med cykel från Sollefteå till landstingets kansli i Härnösand. Aktiviteter anordnas samtidigt i Sollefteå och Kramfors och man uppmanar Ådalsborna att kanta vägen med sitt stöd för budkavlen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!