Farlig utveckling i Ungern

2013-10-06 12:03:27


Fascistiska Jobbik har blivit ökända för sin propaganda mot romer och homosexuella. Nya Ungerska Gardet, som är nära kopplat till Jobbik, har fysiskt attackerat romer det senaste året.

Nästa år är det val i Ungern. Det styrande högernationalistiska partiet Fidesz fick i förra valet 53 procent av rösterna, vilket resulterade i 68 procent av mandaten i parlamentet. Samtidigt sker nya attacker på demokratiska och mänskliga rättigheter.

Ett nytt lagförslag i Ungern ämnar att kriminalisera hemlöshet. De som sover utomhus ska, om lagen går igen­om, kunna straffas med både böter och fängelse.
Uppskattningsvis 30-35 000 människor i landet saknar redan tak över huvudet (FN), ett resultat av hög fattigdom och segregering. Att den ­enda, sista utvägen – gatan – nu kriminaliseras kan inte ses som något annat än rent människofientligt. Som om att tvingas sova utomhus mitt i vintern inte vore straff nog.

Förra året stoppade högsta domstolen ett lagförslag, som först ­införts i Budapest och sedan i resten av landet. Enligt förslaget skulle det bli förbjudet att bo på offentliga ­utrymmen. Då högsta domstolen olagligförklara­de förslaget, med hänvisning till att det gick emot den ­grundlagskyddade rätten till mänsklig värdighet, ändra­de regeringen rätt och slätt grundlagen.
Hittills har 2 000 personer gripits, helt enkelt för att de inte har haft någonstans att sova, förutom på gatan. Fyra gånger har den nuvarande rege­ringen i Ungern ändrat på grundlagen för att ytterligare kunna inskrän­ka grundläggande demokratiska rättigheter.
När den ekonomiska krisen slog till i Europa 2008 drabbades Ungern hårt. Effekterna av krisen drabbade många redan fattiga och blev det slutgiltiga farvälet till det så kallade Socialistpartiet, som förlorade valet år 2010.
Men att påstå att den allmänna situationen skulle ha förbättrats under premiärminister Viktor Orbáns och president János Áders tid vid makten vore fel.
Fattigdomen i landet är fortfaran­de väldigt utbredd och ­arbetslösheten är hög; 10,4 procent. Ungdomsarbetslösheten är ännu högre, katastro­fala 28,2 procent (statistik från juni 2013).
Dock räknas inte de osäkra anställningarna, deltids- eller kortidsan­ställningarna med i dessa siffror. För att inte tala om de gränslöst låga lönerna inom många sektorer.

Fascistiska Jobbik, som har 43 (av 386) platser i parlamentet – och är ö­kända för sina attacker på framförallt romer – har under den senaste tiden trappat upp propagandan även mot homosexuella.
Utspel av Jobbiks ledare Gabor Vona menar att Ryssland är ett föregångsland när det kommer till behandlingen av exempelvis homosex­uella.
Dessutom fortsätter de våldsamma attackerna på romerna. ”Nya Ungerska Gardet”, som i praktiken är en omorganiserad version av den av domstol upplösta milisen Ungerska gardet (Magyar Gárda), är nära sammankopplat till Jobbik (bland annat var Gabor Vona ledare för Ungerska Gardet när det begav sig).
Med Orbán och Fidesz i spetsen går Ungern mer och mer mot en enpartistat med diktatoriska inslag.
Faktumet att grundlagen har skräddarsytts enligt partiets egna intressen, visar tydligt hur ­utvecklingen kan bli i landet om inte arbetare och unga organiserar sig mot högerregeringen och Jobbik.
Bland annat har inskränkningar på både media och yttrandefriheten gjorts sedan valet 2010.
”Den konstitutionella utveckling­en har, för att grovt sammanfatta, gått i riktning mot mer ­centralisering av makten och även gripit in i förutsättningarna för den fria opinionsbildning som äger rum i medierna, inom kulturlivet och i civilsamhällets skilda organisationer och nätverk.” (Dagens Nyheter den 9 september).

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!