Färre händer i äldreomsorgen

2016-01-20 15:58:01

foto: Per Johansson
Allvarliga nedskärningar på äldreomsorgen i Sundsvall stundar.

Sundsvalls kommun drar ned personalen inom äldreomsorgen. Det har väckt reaktioner bland såväl de anställda och brukare som bland de anhöriga.

Offensiv har talat med Lillemor Lång, huvudskyddsombud i Kommunal för äldreomsorgen i Sundsvall:
– Arbetsgivarens planer är att dra in personal både dagtid och på natten. Vi vill kolla hur scheman ser ut, se till att det inte tullas på raster och annan arbetsmiljö.
– Vi har hittills fått lite olika bud och inte helt klara svar. Vi har samverkansmöte i veckan och då måste vi kräva klara besked.

Vad säger medlemmarna ute på arbetsplatserna?
– Reaktionerna är långt ifrån bra. Många säger att ”Jag orkar inte jobba kvar”.
Det hörs inget om planer på kamp eller protester mot nedskärningarna från Kommunals sida. Rickard Altin, undersköterska på Lindgården, berättar att det kanske inte blir uppsägningar på hans arbetsplats, men att det istället blir fler patienter på samma personalstyrka. Det är något som i praktiken innebär en nedskärning och större arbetsbelastning.

Reaktionerna mot sparplanerna har än så länge varit uppgivenhet. Förhoppningsvis vänder stämningarna, eftersom kamp är det enda som skulle kunna ändra utvecklingen.
Ett kampinitiativ skulle kunna få en hel del stöd. Till exempel skulle det kunna börja med en demonstration eller protest vid kommunfullmäktige. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!