Färre universitet

2007-08-30 15:39:04
Högskoleverkets chef Anders Flodström vill reducera dagens 14 universitet till 5. Han menar att Sverige måste samla sina bästa studenter och forskare till färre universitet om Sverige ska kunna hävda sig mot exempelvis USA och Kina. Flodström glömmer dock bort att USA:s utbildningsväsen lämnar en stor del av sin befolkning efter sig som funktionella analfabeter.
Sigbrit Franke, tidigare universitetskansler, är kritisk och menar att man måste satsa både på bredd och på kvalitet. Hon pekar på utbyggnaden av de regionala högskolorna, som förde med sig att många nya grupper i samhället har haft möjlighet att studera på universitetet.
Med Flodströms förslag skulle det bara finnas ett universitet i norra Sverige, jämfört med dagens tre. De högre utbildningarna har haft stor betydelse för Norrland. Luleås tekniska universitet bedriver forskning inom malmhantering och metaller som har stor betydelse för gruvindustrin, som är viktig för både länet och hela Sverige.
Umeås universitet har gett Norrlands universitetssjukhus i Umeå tillgång till välutbildat personal. På universitetet har man kunnat bedriva forskning med anknytning till verksamheten på sjukhuset.
Problemen med högskoleutbildningarna handlar inte om antal läroanstalter. Istället handlar det om resurser. Exempelvis skulle fler universitetslärare minska andelen lärarlösa lektioner, något som idag gör att studenter får en sämre utbildning och att många har svårare att klara sina studier.

Dan Molund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!