Fasta och trygga jobb måste bli normen

2015-05-16 00:07:42

foto: Kristofer Lundberg
Johannes Lundberg.

– Att inte veta tar på krafterna. Energin som skulle kunna läggas på arbete eller att planera verksamheten går istället till ett onödigt grubblande. Ovissheten påverkar inte bara den med otrygg anställning, utan hela arbetslaget, säger Johannes Lundberg, arbetsplats- och skyddsombud på Angered Arena.

Angered Arena är en stor arbetsplats där kommunen har satt vikariat i system. Anläggningen har varit igång i två och ett halvt års tid och två tredjedelar av arbetsstyrkan i simhallen saknar en tillsvidareanställning.

Kommunalsektionen Idrott och park agerade mot osäkra anställningar och för fasta och trygga jobb redan under år 2014 och på Första maj i år hade man en banderoll med budskapet i Kommunals block.

– Trygghet på arbetsplatsen är kanske den viktigaste arbetsmiljöfrågan. Om du känner trygghet med ett fast jobb, med en lön att leva på, minskar oron och stressen och du kan fokusera på att istället göra ett bra arbete, säger Johannes.

På trygga arbetsplatser med bra arbetsvillkor minskar sjukskrivningar och stress. Det är osäkerheten som skapar stress på och utanför arbetsplatsen.

– Otryggheten på jobbet ser olika ut beroende på vilken bransch du arbetar i, men känslan är densamma för de anställda, säger Johannes.

Runt om i landet finns ett stort missnöje ute på arbetsplatserna. Inom kommunal verksamhet finns en ständig diskussion om arbetsförhållanden, men vad som krävs är en gemensam rörelse runt arbetarkrav för att försvara arbetsvillkor och för rätten till trygga och fasta jobb med kollektivavtal.

Arbetare med anställningsvillkor som omöjliggör möjligheten att planera sin ekonomi och framtid kommer inte göra ett lika bra jobb. Det borde därför även ligga i arbetsgivarens intresse att förbättra situationen.

Det är hög tid att arbetarklassen höjer sina röster på arbetsplatserna, för upp frågan om trygghet på jobbet på den politiska dagordningen och tar kampen mot otryggheten i arbetslivet.

– Har bär facket ett stort ansvar och lokalt hoppas vi kunna väcka den nödvändiga diskussionen, säger Johannes.

Fasta trygga jobb måste bli normen och tillfälliga osäkra anställningar tryckas undan. Trygghet på jobbet innebär trygghet i vardagen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!