Fastighets strejkvarsel gav avtal

2016-06-15 10:55:30
Hotet om städstrejk tvingade arbetsgivarna till ett avtal för 26 000 arbetare. Fastighets och Seko får 590 kronor, något som Almega verkligen ville stoppa.
När Fastighets varslade om strejk attackerades det av Marcus Lindström, förhandlingschef för Almega Städföretagen. Han sa att varslet ”skadar svensk industri för att tvinga fram ett dyrare avtal än vad som är normen på hela den svenska arbetsmarknaden”. Almega menade att 590 kronors lönelyft, som var Fastighets krav, motsvarade 2,65 procent, alltså högre än industriavtalets ”märke” på 2,2 procent.
Men strejkvarslet, som riktades mot städningen på storföretag som Ericsson och AstraZeneca, gav resultat. Almega fick backa och acceptera 590 kronor.

– Det är bra att det blev 590 kronor! Medlemmarna var beredda att strejka, säger Silvio Siles, fackligt aktiv i Fastighets i Stockholm.
– Jag har inte sett hela avtalet ännu, men vet att det blev en förändring i vårt branschvanetillägg. Tidigare gav det 750 kronor efter fyra år och 550 efter sex år, nu blir det 550 kronor efter fyra år och 750 efter sex år. Med tanke på att Almega vill ta bort det helt och hållet är det bra att summan efter sex år är oförändrad, 1 750 kronor, säger Silvio Siles.

Fastighets drev även på för att få bort ”hyvling” av arbetstiden, alltså att anställda plötsligt kan få sin arbetstid sänkt från heltid till del- eller halvtid. Detta slutade med att en arbetsgrupp med fack och arbetsgivare ska utreda frågan tills nästa avtalsrörelse om ett år.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!