Fastighetsspekulanter som Blackstone måste stoppas

2017-04-19 18:01:20

foto: Sebastian Olsson
D. Carnegies kontor i Husby.

Flera hundra hyresgäster i Husby har de senaste månaderna protesterat tillsammans med Norra Järva Stadsdelsråd mot både det bristfälliga underhållet och de gigantiska hyreshöjningar med 54 procent som genomförs efter hafsigt utförda renoveringar på 6-8 veckor när någon har flyttat ut i D. Carnegie & Co:s hyresbostäder.

En liten framgång har nåtts med en överenskommelse om på papperet bättre rutiner vid akuta fel och brister, men åt hyreshöjningarna har än inget annat än protester kunnat göras, som på bilden mot D. Carnegies investerarmöte i februari.
Att Blackstone, som är världens största riskkapitalbolag och vars VD Stephen Schwarzman kallas kungen av Wall Street, nu har köpt upp D. Carnegie och spekulerar stort i grova vinster på att renovera fattiga och slitna förortsområden runt om i hela Stockholm och Mellansverige, är enligt de husbybor som tänker delta i lördagens demonstration ett tecken på en fullständigt sjuk bostadsmarknad. Mot Blackstones officiella motto Buy it, Fix it, Sell it reser Norra Järva Stadsdelsråd kravet Stop it!
Lördagens demonstration är ett tillfälle som vi hyresgäster inte kan missa för att damma av Hyresgäströrelsens gamla paroll att bostaden ska vara en social rättighet och inte en handelsvara. Flerfamiljshus ska ägas av Allmännyttan eller kooperativt helt utan vinstintressen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!