Feminister frisläppta i Kina

2015-04-15 13:59:53


De fem, som bland annat har anordnat protester mot våld mot kvinnor i hemmet, har nu släppts fria. Dock är de fortsatt i diktaturens blickfång.

De fem feministerna som häktades för över en månad sedan, vilket ledde till en världsomfattande protestkampanj, släpptes den 13 april. Att kvinnorna frisläpps innebär en viktig och sällsynt eftergift från de kinesiska myndigheterna inför de växande protesterna internationellt. 

Washington Post beskriver frisläppandet som ett ”överraskande drag” och många har befarat det värsta för dessa unga aktivister eftersom de tillfångatogs som en del av det brutala förtrycket mot alla protester – vilket kännetecknar Xi Jingpings styre.

– I viss mån är denna reträtt den första betydelsefulla spricka i fasaden vad gäller Xi Jingpings massiva repression, säger Vincent Kolo, redaktör för chinaworker.info.

Kvinnorna –  Wang Man, Zheng Churan, Wu Rongrong, Wei Tingting och Li Tingting – som numera är kända som de ”feministiska fem” (Feminist five), arresterades inför den Internationella kvinnodagen den 8 mars eftersom de hade tänkt att dela ut flygblad mot sexuella trakasserier.

Inledningsvis åtalades de för det vaga brottet att ”starta bråk och provocera fram problem”, vilket kan leda till fem års fängelse. Den 11 april ändrade myndigheterna åtalet till ”olaga samling”, ett tecken på att de pressades till att hitta på en mer övertygande åtalspunkt mot de fem kvinnorna.

De fem kvinnornas svåra situation uppmärksammades av studenter runt om i Kina som har samlat in namn för deras frisläppande. Men den har stött på svår repression och hot från skolmyndigheter. Kampanjgrupper för kvinnors rättigheter och hbtq-rättigheter har samlat folk internationellt med protester i flera länder. 

I Hongkong har flera protester ägt rum, bland annat en aktion som involverade Defend China Feminist Campaign, Socialist Action (CWI) och andra grupper den 11 april, när slutdatumet för myndigheterna att väcka åtal närmade sig. 

Många har kommenterat vikten av att den kinesiska regimen nu har backat. Maya Wang från Human Rights Watch sade att ”Frisläppandet är ett resultat av oemotsvarad internationell press”. Advokater som har representerat de fem kvinnorna delade denna syn. 

Samtidigt finns det en oro över att åtalen mot feministerna inte har lags ned. De har släppts mot borgen i väntan på ytterligare förundersökning – med risken för att de kan arresteras igen, särskilt om solidaritetsstämningen avtar. Den kinesiska regimen är känd för att använda morot och piska för att avleda protester, även arbetarstrejker. Den ger löften som sedan dras tillbaka eller visar sig vara falska. De fem kvinnorna kommer att bli noggrant övervakade och har ålagts reseförbud.

– Deras frisläppande är ingen seger, eftersom de är släppta mot borgen och fortfarande är misstänkta. Även om de är släppta är feministernas aktiviteter fortfarande begränsade och de har inte fått fullständig frihet ännu, sa advokaten Liang Xiaojun, som representerar Wu, till the Guardian.

Häktningen av de fem kvinnorna ledde till att repressionen i Kina uppmärksammades internationellt, något som utländska regeringar har försökt att tona ner på grund av sin iver att göra affärer med den kinesiska diktaturen. Ilskan mot regimen kommer underifrån – från aktivister, unga och arbetarrörelsen.

Det kanske viktigaste är effekten som det här fallet har haft inne i Kina: Det har politiserat människor, särskilt unga kvinnor. Att feministerna som har behandlats så illa var ”måttliga” kritiker, varav några har varit involverade i att hjälpa myndigheterna med att ta fram nya lagförslag mot sexuella övergrepp, har skapat en chock på sociala medier i Kina. 

– Den här generationen som har vuxit upp under de senaste 20-30 åren, de flesta har inte varit särskilt politiska. Men de har blivit politiserade av dessa händelser, sa Wang Zheng, en professor i USA, till webbsajten ChinaChange.org. 

chinaworker.info gratulerar de fem kvinnorna för deras frisläppande och hyllar protesterna över hela världen. Denna delseger kan få viktiga efterverkningar för framtida kamp i Kina mot diktaturen, kvinnoförtrycket och kapitalismen som har kastat kvinnors rättigheter bakåt.

Detta är inte enbart en kinesisk fråga, utan en viktig del i den internationella kampen – att lita på solidariteten och internationalismen för att störta det patriarkala och odemokratiska kapitalistiska systemet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!