Fenthaun Assefa har fått uppehållstillstånd

2013-04-10 14:21:56

foto: Natalia Medina
Fenthaun Assefa, politisk flykting från Etiopien, har fått asyl i Sverige.

– Det känns fantastiskt. Även om jag visste att mina skäl att få stanna var mycket starka var jag aldrig helt säker.
Sex år efter att han kom till Sverige har Fenthaun Assefa fått uppehållstillstånd!


”Den skriftliga bevisning du nu åberopat visar att din politiska aktivitet i Sverige varit omfattande och framträdande. Mot bakgrund av Migrationsverkets kännedom om ­etiopiska myndigheters intresse och förmåga att övervaka sina exilmedborgare som upplevs som oppositionella får det anses sannolikt att dina politiska aktiviteter i Sverige kommit till de etiopiska myndigheternas kännedom. Det finns därför en påtaglig risk att du har identifierats av de etiopiska myndigheterna”, skriver Migrations­verket i sitt beslut.
Fenthaun Assefa är ordförande för Etiopiska Flyktingföreningen i Sverige, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i Asylrörelsen. Under hela tiden i Sverige har han varit aktiv i protester mot regimen i Etiopien och mot utvisningar.
Senast var han talare på demonstrationen mot Sverigedemokraterna den 9 februari.
– Länge påstod Migrationsverket att det inte var någon fara att utvisas till Etiopien, trots rapporter om massakrer och massarresteringar av oppositionella, säger Fenthaun Assefa.
– Men efter gripandet och domen mot de båda svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson blev det verkliga läget i Etiopien mer känt i Sverige. Vi organiserade själva flera protester för att de skulle släppas.

Fenthaun Assefa fick
nej på sin första ansökan om asyl, för fem år sedan. Men i år togs hans fall upp på nytt.
– Jag har haft en mycket bra advo­kat, Anuta Sjunghamn, som jag ­gärna rekommenderar till andra.
Fenthaun Assefa är också mycket tacksam för det stöd han har fått av RS och Asylrörelsen.
– Artiklarna i Offensiv om mig och flyktingföreningen var mycket viktiga för att jag skulle få uppehålls­tillståndet.
Han har arbetat under hela tiden i Sverige, inom hemtjänst och som städare. Ungefär samtidigt med uppehållstillståndet fick han också nytt jobb.
– Jag är mycket glad. Men nu fortsätter kampen för alla andra. Migrationsverket har inte gett uppehållstillstånd till andra aktiva i Etiopiska Flyktingföreningen, till exempel vår sekreterare. Men vi har gjort alla aktiviteter tillsammans, så deras asylskäl är desamma som mina.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!