Festen kom av sig efter proteststorm

2018-03-21 11:45:32

foto: Snowgarden AB
Niklas Nordströms kalas blev inställt.

Det blåser hårt kring Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) och hans närmaste vapendragare. Nordström fick överge sina planer på att fira sin 50-årsdag tillsammans med 150 särskilt utvalda personer ”i viktiga samhällspositioner” på skattebetalarnas bekostnad. Samtidigt är kritiken hård mot att kommunens kommunikationsavdelnimg har blivit en del av Socialdemokraternas valkampanj.

I förra veckan framförde flera av Luleås oppositionspartier kritik mot att kommunens kommunikationsavdelning i praktiken fungerar som en kanal för styrande S valpropaganda.
Kommunikationsavdelningen har till exempel producerat material om att ”det går bra för Luleå” som delas friskt i socialdemokratiska Facebook-forum.
Samtidigt tog media upp att skattebetalarna skulle få stå för notan när Niklas Nordströms 50-årsdag skulle firas med en mottagning på Luleå Energi Arena den 13 april. 150 särskilt utvalda gäster i ”viktiga samhällspositioner” var inbjudna för kaffe och tårta med kommunalrådet.

Det är första gången som kommunen har planerat att bekosta ett födelsedagsfirande för något kommunalråd. Folk blev förbannade. Det planerade kalaset har utsatts för hård kritik på sociala medier och varit det givna samtalsämnet i fikarum och trappuppgångar.
Kommundirektören hade dock svårt att ha ”respekt för kritiken” – det rörde sig ju om en obetydlig summa, bara 90 kronor per person eller totalt 13 500 kronor, menade han. Niklas Nordström själv undvek kommentarer tills han i fredags tillkännagav att kalaset var inställt. I ett brev skickat till SVT hävdade han att det aldrig var tänkt som något privat firande, utan var ”en del av mitt jobb i att företräda Luleå”.
”Jag är en resultatpolitiker”, säger Niklas Nordström till NSD. Han passade också på att koppla ilskan till ”hat och hot (…) från den stinkande svansen från SD”.

– Det är en grov och farlig missrepresentation av den ilska som sjuder i breda lager i Luleå, en uppdämd ilska som inte handlar om summan pengar, utan om den kraftiga förskjutning av politiken i riktning marknad, toppstyre och demokratiunderskott som Niklas Nordström har varit drivande i, säger Jonas Brännberg, Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och fortsätter:
– Niklas Nordström personifierar sveket som många upplever från socialdemokratin, men han har inte ensam bidragit till högersvängen. Alternativet till Niklas Nordströms S är inte att byta ut honom som person, utan att bygga ett nytt, socialistiskt och kämpande arbetarparti.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!