”Fienden inom oss” – en av Guillous bästa

2007-12-19 10:30:07
BOK
Titel: Fienden inom oss.
Författare: Jan Guillou.
Förlag: Piratförlaget (2007).
SÄPO och terroristpolisen gör ett stort tillslag nattetid mot ett antal familjer i den fiktiva invandrartäta Stockholmsförorten Kålsta. Detta är inledningen till Jan Guillous roman Fienden inom oss.

Det är Guillous tredje roman efter Arnböckerna. Den handlar om terroristskräck, rättsövergrepp mot mörkhyade personer med bakgrund i Mellanöstern och Nordafrika, skurkaktiga och/eller inkompetenta säkerhetspoliser och åklagare samt sensationslystna media i en obehaglig förening med katastrofala konsekvenser.
Resultatet av tillslaget i Kålsta blir att nio personer häktas som misstänkta terrorister.
I kvällstidningarna kan man läsa om att de planerat att mörda drottning Silvia och spränga Globen under en konsert med Carola. Förhören med de misstänkta leder dock ingen vart. Därför flyttas förhörsexperten Ewa Johnsén-Tanguy, känd från den tidigare romanen Tjuvarnas marknad, över från ekobrottsmyndigheten till SÄPO för att ta över förhören.
Är de misstänkta verkligen den svenska grenen av al-Qaida, eller har de bara låtsats vara det i rollspel på internet? Är det verkligen sprängmedel som de införskaffat, eller är det bara konstgödsel till grönsaksoding?
Erik Ponti (Jan Guillous alter ego) på Dagens Eko försöker belysa historien ur de misstänktas och deras familjers synvinkel, men har denna gång, trots sin skicklighet i att domptera medierna, ingen chans mot SÄPO:s läckor och så kallade terroristexperters domedagspredikningar i kvällstidningarna.
Den massmediala logiken gör att alla medier tvingas att ta upp det hot som målas upp, hur vansinnigt det än verkar.
Guillou är som bäst när han berättar om medier, politiker, polis med mera och deras samspel och reaktioner på uppseendeväckande händelser.
Uttrycket ”fienden inom oss” syftar på att rädslan för terrorism blir farligare än terrorismen själv, när den leder till att man tummar på rättssäkerheten, främst för personer med invandrarbakgrund, vilket gör många av dessa blir avogt inställda till samhället och att risken för terrorism ökar istället för att minska. Detta är bokens tema och stämningen är obehaglig på ett sätt som den inte brukar vara i Guillous böcker.
Fienden inom oss är en av Guillous bästa böcker.
Erland Gadde

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!