Filippa Reinfeldt (M) utbuad på barnmorskornas demonstration

2013-03-20 11:30:00
”En barnmorska per kvinna i aktiv förlossning!” Det var ett av huvudkraven i barnmorskornas demonstration utanför Landstingshuset i centrala Stockholm den 19 mars. Det var flera hundra barnmorskor som deltog i demonstrationen.

– Vi tvingas ge vård som inte är patientsäker, sade talaren Eva ­Nordlund, en av kampanjens talespersoner.
– Jag är här för att visa mitt stöd till initiativet. Jag jobbar själv som barnmorska och tycker att ­politikerna borde lyssna mer på oss. Det finns mycket som borde prioriteras av politikerna inom förlossningsvården. Jag hoppas verkligen att politikerna tar oss på allvar efter protester, sade Caroline Axelsson.

Barnmorskorna kräver bland
annat att nedskärningskraven på förlossningsvården skrotas, höjd förlossningspeng, fler förlossningsrum och fler barnmorskor.
– Vi tycker vården är bra i Stockholm idag och det är tack vare det fina arbete ni gör, försökte Filippa Reinfeldt (M), ordförande i ­landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, som verkade vara helt verklighetsfrånvänd.
Hon möttes av protester och burop.
– Jag kommer gärna och går i era skor. Om ni hittar en gravid kvinna som låter mig vara med i ert dagliga arbete så gör jag gärna det, log ­Filippa Reinfeldt som bara ett landstingsråd kan göra.
Filippa Reinfeldt avslutade med att förklara att hon också hade ett jobb att gå till. Sedan gick hon in i Landstingshuset.
Barnmorskornas kampanj fortsätter med flera nya initiativ, bland annat Barnmorskornas dag den 5 maj.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!