Finansaffärer fällde GP:s tryckeri

2015-01-21 16:36:37
145 anställda har varslats när Göteborgs-Postens tryckeri i Backa ska läggas ner. En viktig orsak till nedläggningen är moderbolaget Stampens finansaffärer, menar grafikerfacket GS.

Familjen Hjörne, som äger Göteborgs-Posten och Stampen, köpte under åren runt 2005 upp en rad tidningar och tryckerier landet runt. De äger idag omkring 25 dagstidningar – däribland VLT i Västerås, Nerikes Allehanda i Örebro och Stockholms gratistidningar Mitt i – och är landets största tidningskoncern.
Flera tryckerier, som har samlats under namnet V-tab, har lagts ner under 2014, till exempel i Norrtälje, med hänvisning till fallande upplagor. I år ska även tryckeriet i Örebro läggas ner.
GS-facket anser att Stampens spekulationsaffärer har varit avgörande för bolagets ekonomiska problem.

Som den före detta GP-reportern Sten Sjögren har visat ”kunde pengar som har gått till räntor och amorteringar, en överdimensionerad koncernledning, inhyrda konsulter, bonusar och aktieutdelning i stället ha investerats i verksamheterna. Totalt är det inga småpengar, utan miljardbelopp som kunde använts till annat”.
Fackklubben på Backatryckeriet menar att det skulle ha gått att behålla jobben där och tror att bara en femtedel  kommer att få nytt jobb i Landvetter, dit tryckningen av GP och Bohus-
läningen flyttas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!