Finansminister Borg vill avskaffa bostadsbidraget

2007-04-18 15:08:04
Finansminister Anders Borg (m) vill avskaffa bostadsbidragen. Helst redan nästa år.
Det avslöjade han i radions Ekot i helgen.
– Bostadsbidraget är en av de sämst konstruerade delarna av det svenska välfärdssystemet. Det är enligt min mening obegripligt att man inte gjort någonting åt det här tidigare, sa Anders Borg i Ekots intervju.
Enligt Borg vill människor hellre ha bostadsbidrag än arbete. Istället för bostadsbidrag vill finansministern att ensamstående får ett extra barnbidrag.
Slopade bostadsbidrag skulle vara ett hårt slag mot alla lågavlönade, särskilt ensamstående.
Nittiotalets nedskärningar av bostadsbidragen medförde ökad trångboddhet och växande barnfattigdom.
”Regeländringarna [nedskärningarna] innebar att utsatta familjer fick det svårare att hålla sig med goda bostäder till rimliga kostnader. Trångboddheten har blivit betydligt vanligare bland familjer med bostadsbidrag. Allt färre barn omfattas av bostadsbidrag. Skyddsnätet för de ekonomiskt utsatta barnen håller på att monteras ned”, larmade Boverket i en rapport ifjol. Rapporten studerade effekterna av att allt färre får bostadsbidrag och att bidraget aldrig har uppjusterats i takt med pris- och hyreshöjningarna.
Nu vill alltså finansministern att ingen ska få bostadsbidrag.
Högerns bostadspolitik är asocial.
Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!