Finland: Offentlig anställda i politisk strejk mot sämre anställningstrygghet

2018-10-19 12:36:28


En av fackens kampanjaffischer.

Med start nu på måndag den 22 oktober klockan 00.00 går offentligfacket JHL, Finlands största fackförbund, ut i en två dagar lång politisk strejk mot högerregeringens förslag till försämrad anställningstrygghet för alla som arbetar I företag med 10 eller färre anställda. I den politiska strejken deltar 10 000 av förbundets medlemmar. Det är den andra politiska strejken som de finländska facken genomför mot förslaget (läs mer på www.socialisterna.org/sv/2/1/14667/).

Sedan flera veckor har flera fackförbund protesterat mot förslaget med övertidsblockader och förbud mot byte av arbetsskift. Idag (fredag den 19 oktober) sa även Industrifacket upp det så kallade konkurrenskraftsavtalet om arbetstidsförlängningen som förlänger den årliga arbetstiden med 24 timmar för att sätta ytterligare press på regeringen.

Regeringsförslaget innebär att antalet anställda bestämmer graden av anställningsskydd. Det är också helt klart att regeringen, som leds av Centerns Juha Sipilä och där högerpopulistiska Blå framtid (en utbrytning ur Sannfinländarna) ingår, ser förslaget som en grundbult i strävan efter att genomföra ett nyliberalt systemskifte på arbetsmarknaden.

Från början gällde regeringens förslag alla företag med upp till 20 anställda, men strax innan den första politiska strejken ändrade regeringen sig i hopp om att det skulle dämpa arbetarnas ilska.

Så har inte skett. Det finns en klar majoritet mot de senaste angreppen, som facken benämner som “Den sista droppen”. Förslagets syfte är att skapa större otrygghet och göra arbetsplatserna tystare.

Det finns inget utrymme för kompromisser. Regeringen måste dra tillbaka sitt förslag, omedelbart och villkorslöst. Facken måste avvisa varje försök att via lokala avtal, vilket även regeringen öppnat för, försämra uppsägningsskyddet. Låt dagens kamp bli början till en bred mobilisering för att fälla regeringen och börja att förbereda för en endags politisk strejk.

Den massiva oppositionen har satt hård press på regeringen. För att ge sken av att man ännu står stark begärde regeringen i förra veckan en förtroendeomröstning om sig själv. Det gjordes med vetskapen av att riksdagen i omröstningen den 17 oktober skulle uttala sitt fortsatta stöd. Men utanför riksdagen rasar stödet till regeringen och dess partier. Särskilt bland löntagarna förlorar regeringspartierna stöd.

”Det blåser vänstervindar enligt Yles senaste partimätning: SDP klar etta och Vänsterförbundets stöd fortsätter öka”, sammanfattade svenska yle.fi en färsk opinionsundersökning tidigare i oktober.

Sedan valet 2015 har Socialdemokraterna och Vänsterförbundet (Vänsterpartiet) ökat med 8,8 procentenheter. Socialdemokraterna är på nytt landets största parti, i valet 2015 hamnade man först på fjärde plats. Missnöjet med regeringen har gett en tillfällig paus i den finländska socialdemokratins pasokifisering.

Vänsterförbundet har nu stöd av nästan 10 procent och möjlighet att växa än mer om partiet släpper koalitionssträvandena och inomkapitalismen.

Sosialistinen Vaihtoehto (CWI I Finland) säger:

  • Allt stöd till JHL:s politiska strejk. Trappa upp kampen mot regeringens attacker – förbered för en endags politisk generalstrejk som ett led i en av facken organiserad masskampanj för att stoppa högerpolitiken och fälla regeringen.
  • För ett nytt arbetarparti med ett klart socialistiskt program.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!