Finns det nåt på TV i jul och nyår?

2008-12-17 15:53:19
Nu är Julen här igen! Vi hoppas att vi här återigen kan vägleda er genom julhelgens TV-sändningar och ge er någ­ra magiska ögonblick.

Julafton 24 december
 Vi har idag sista avsnittet av julkalendern (SVT1 Skägget i brevlådan). Vi ställer oss lite utanför den stundom hätska debatten om den är en flipp eller flopp, här hemma har den fungerat hos TV-tittarna i åldern 4-6 år i alla fall.
Hitta Nemo, kl 10.15 i SVT1, ger hela familjen ett stundom gripande far-son-drama, inte helt olikt ett annat i dagarna aktuellt ”faderskapsdilem­ma”.
TV4 kör sitt Astrid Lindgren-tema i år och här har vi en person som vi­sar att man kan bli profet i sitt eget land och skapa en egen kult bara ge­nom att skriva om en hel radda barndomar och sökande efter livets me- ning. Idag har vi Ronja Rövardotter, TV4 kl 11.30.
Kalle Anka och hans vänner, kl 15.00 i SVT1. Dock en liten varning för år­ets julvärd. Vi tror att det kan bli en alltför mäktig och omtumlande upplevelse, Kronér är inte att leka med.
Senare när vi haft tid att tänka över året som gått, käkat knäck och tuggat sönder den andra plomben för kvällen är det dags för en av dessa program som nog haft sitt ursprung i det urkristna samhället, nämligen Karl-Bertil Jonssons julafton i SVT 1 kl 19.00. Sedan rekommenderar vi som äkta Agatha Christie-fanatiker Mordet på Orientexpressen, kl 23.00 i SVT1.

25 december TV4 kl 11.30: Emil i Lönneberga. Astrid Lindgrens historia tillsammans med bra skådespelare och regi gör Emil-filmerna till riktiga mästerverk. Det sägs dock att Lind­gren själv ansåg att Allan Edwall gjor­de Emils pappa alldeles för hård och arg.
SVT1 kl 22.00: Lewis. Nu har Le­wis som tidigare var assistent till kommissarie Morse klivit fram och själv blivit kommissarie. Det ska bli intressant att se hur det funkar. Det är en historia som sänds i tre delar under julhelgen.

26 december En härlig mellandag där du kan smälta alla de intryck du har fått av engelsk deckarmiljö, enerverande hackspettar, livsvisdom och lindgrenska idyller.

27 december Här fortsätter Lewis kl 22.00 i SVT 1.
Annars är det lite tunt med magin just nu.

28 december Här har vi nåt som vi kan sätta tänderna i, kl 16.55: Kejsaren av Portugallien (del 1 av 3). Treenigheten ser ut att slå igenom i flera av våra tips i jul…Kan det vara ett tecken från ovan?
SVT1 kl 21.45: Kommissarie Le­wis, sista delen av 3(!).
SVT2 kl 20.00: Ernst-Hugo(x3). Dokumentär från 2008. SVT satsar lite på Ernst-Hugos minne. Dels kvällens dokumentär och sedan visas någ­ra filmer. Han gjorde stor konst av att spela elak och rent äcklig ibland.
I Barnkanalen kl 10.40 är det dags för något för de yngre, nämligen Winkeys hemlighet. Det handlar om en kine-sisk flicka som drömmer om en egen häst i juletid. En lite oförutsägbar, underbar julhistoria som har potential att bli tradi­tion.

29 december Agatha Christie är i farten igen. I SVT1 kl 14.35 går en matiné, 4.50 från Paddington (från år 1961).
För de som har två TV-appara­ter eller singlar slant har vi ­Världscupen i skidor i SVT2, också kl 14.35. Här får man visa prov antingen på sin mer försonande eller dominanta sida.

30 december SVT1 kl 21.00 är det Bang och världshistorien. K-special om journalisten Barbro Alving. Journalisten som under signaturen Bang skrev reportage från bl a Berlinolympiaden 1936 och en mängd andra spännande platser. Dokumentär av Maj Wechselman.

31 december SVT1 kl 10.15: Här har vi ännu något som känns igen, något som känns bra i oroliga tider, en verklighetsflykt så god som någon, nämligen Sällskapsresan 2, Snowroller. Här gäller det bara att koppla av och koppla bort, och vi tror att du kommer att ha det ”ganska så nice”.
Kl 11.50 fortsätter Världscupen i skidor i SVT2.
SVT2 kl 16.30: Ernst Hugo x3. VD. En teaterföreställning med Ernst-Hugo. Han spelar en VD som hälsar på en av sina anställda. Måste ses.
Kl 19.30: Det våras för Hitler. Detta är en film vi har svårt att bestämma oss för om vi ska rekommendera. Klarar här inte att peka med hela handen och säga bu eller bä, utan ni får se själva.
Här kommer årets sista rekommendation: SVT1 kl 23.10: Blommor av stål, med bl a Dolly Parton, Shirley Maclaine och Julia Roberts. Här har vi ett stycke film som är hjärtlig och folklig och visar några amerikanska kvinnors livsöden. Se den som ett tidsdokument.

När vi nu ska se tillbaka på vad vi har fått ut av den här TV-julen, vet vi i ärlighetens namn inte om den har gett de där genuint magiska ögonblick som vi ville ge er, men låt inte vardagens kriser, klimathot och allsköns skit skymma julhögtidens ädla syften – nämligen att glömma det tråkiga, komma ihåg det trevliga och knapra knäck framför TVn.

Per o Therese, er pekpinne i TV-tablån.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!