”Finns en radikal stämning bland ungdomarna”

2013-12-04 13:19:42


Sanna Tefke, aktiv kommunalare och socialist.

Varje år i sista veckan av november samlas aktiva under 30 år på LO:s ungdomsforum. I år var temat valåret 2014 och rekordmånga unga deltog, 270 fackligt aktiva ungdomar från hela landet slöt upp för att delta, däribland RS-aren Sanna Tefke, som är aktiv i Kommunal. Offensiv intervjuade Sanna om vad hon tyckte om årets ungdomsforum.

– Valplattformen är att vi ska bedriva en facklig valrörelse under valen i maj och september, alltså att vi ska ställa upp egna krav inte bara säga att man ska rösta på Socialdemokraterna. LO har ju samverkan med dem ändå, men jag tycker det är ett steg i rätt riktning, berättar Sanna.
– Det var väldigt inspirerande, kul att träffa så många aktiva och kämpande ungdomar. Seminarierna kan vara bra, men det är framförallt i diskussionerna emellan dem som är mest givande.
– Det är viktigt att prata om hur ungdomar ska få och ta plats i facket. Vi är inte bara framtiden som vi får höra så ofta, utan även nutiden och våra erfarenheter är viktiga. Vi hade också fokus på hur vi ska nå ut till folk och då framförallt ungdomar, dels att få dem engagerade i facken men också att få dem att rösta i nästa val, säger Sanna.

Hon berättar vidare att Behrang Miri hade ett riktigt bra inspirationstal om hur arbetarrörelsen har glömt sin historia och måste tillbaka till rötterna. Det borde även varit fler politiker där än från bara (S), i alla fall från det röd-gröna blocket. .
– Men det var en debatt mellan CUF och SSU, även om jag personligen tyckte att det var mer av en frågestund än en debatt.
– Publiken fick möjlighet att ställa frågor och jag ställde en fråga till killen från CUF. 2010 hade de en kampanj som hette ”Arbetsmarknaden är ett jävla skämt”, där en av deras åtta paroller var ”Fuck facket 4-ever”.  Så jag frågade dem vad de menade med det egentligen? Deras svar blev i korthet att ”Facket sätter stopp för unga att få jobb”, vilket ju inte alls stämmer.
– Tjejen från SSU ville riva upp jobbskatteavdraget, något som inte (S) är villiga att göra. Både SSU och CUF vill också ta bort arbetsgivarens ansvar för andra sjukveckan. Vem som ska betala för den andra sjukveckan är ganska otydligt dock.
– Det var en ganska genomgående känsla generellt att man vet vad man inte vill ha och vad motståndarna gjort fel men man presenterar inte några alternativ eller visar på vägen framåt.

I slutet av forumet var en av uppgifterna att i en grupp sätta sig ned åt tänka ”utanför boxen” om hur man kan förändra saker och ting och nå ut till målgrupper. I Stockholmsdistriktet kom det förslag som politisk strejk och att man skulle kunna ockupera Svenskt Näringsliv.
– Det var väldigt roligt, finns en radikal stämning bland ungdomarna. Det handlar om att komma tillbaka till rötterna, att vara ute på arbetsplatserna och organisera arbetarna till kamp, och att uppmana dem att själva ta kamp. Att vara på ungdomsforumet inger hopp om framtiden.
– Tyvärr är vi långt färre än vad vi skulle kunna vara, vi har en utmaning i att värva och framförallt engagera ungdomar. På många ställen är det svårt för ungdomar att ta plats, det krävs ju att någon lämnar plats då. Många ungdomar avskräcks också när de kommer in på ett fackligt möte där medelåldern är 55 plus och det pratas i svårförståeliga termer.

– Nu gäller det att få folk att tänka rött. Att SD:s stöd ökar inom LO är förödande för fackföreningsrörelsen, det skapar splittring. Därför behöver man ta aktiv kamp mot rasism inom facken. Den fackliga arbetarrörelsen behöver ju i slutändan gå ut på att få bort högerpolitiken och rasismen, avslutar Sanna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!