”Finns inget enat Jemen idag”

2015-01-29 15:43:55


Protester har brutit ut mot Houthimilisens kupp, trots en brutal repression.

– Det var fullt krig i Sana’a förra veckan när Houthimilisen tvingade premiärminister Hadi att avgå. Men deras kupp har, trots stenhård repression, mötts av allt större protester under de senaste dagarna, berättar socialisten Ali Omar direkt från Jemen för Offensiv.

Redan i slutet av september förra året intog den shiitiska Houthimilisen stora delar av huvudstaden Sana’a, efter att de lierat sig med den forna diktatorn Ali Abdullah Saleh. Under sommaren hade de tagit över den relativt sekulära Amranprovinsen i norr där de förbjöd musik, tog över skolor och där barnen nu får lära sig att varje dag ropa ”Död åt USA, död åt Israel, förbanna judarna, seger för islam”. Flickor får bara gå i skolan till årskurs sex.
– Ledningen för Houthi vill i praktiken skapa en fortsättning på det amanat [provins] som störtades av revolutionen 1962, berättar Ali Omar.
– Efter kuppen förra veckan har oppositionsledare dödats och deras kontor förstörts. Många ur den gamla regeringen har flytt till stamområden i Mareb i centrala Jemen, där också de mesta av olje­tillgångarna finns. Det är troligt att Houthimilisen tillsammans med Saleh nu kommer att försöka ta över det distriktet också. Salehs plan är att låta sin son ta över.

Men Ali Omar berättar att makt­övertagande har mötts av protester.
– Redan i fredags började protesterna, som är väldigt ungdomliga, både utanför presidentpalatset och universitet – som var centrum för den arabiska våren 2011. Men förtycket har varit mycket hårt. Många av demonstranterna knivhöggs av milisgrupper och i lördags kidnappades och misshandlades 24 demonstranter av milisen. Men de flesta verkar nu vara släppta.
Det är inte bara i Sana’a som det har varit protester. De kanske största protesterna har varit i Taiz, Jemens tredje största stad. I Taiz och Ibb, som är relativt utvecklade städer, vägrar befolkningen att acceptera det medeltida styre som Houthimilisen representerar.

– I verkligheten finns inget enat Jemen idag, utan det är delat i huvudsakligen fem delar. I norr, ner till Taiz, styr Houthimilisen. Taiz har förklarat sig ”oberoende” och accepterar inte Houthis maktövertagande i Sana’a. Den har dock ingen militärmakt men är en viktig ekonomisk region. I Mareb styr lokala stammar, med egna styrkor, oberoende av Houthi. Samma sak gäller Hadhramuth i öster, där de upprättat checkpoints vid gränserna. I söder finns området kring Aden,  som vill bryta sig loss.
– Dessutom har al-Qaida kunnat expandera i det maktvakuum som har uppstått, framför allt i de östra delarna av landet. Stammar har slutit upp på al-Qaidas sida eftersom de har vapen och tränade soldater.
Strax innan denna tidning gick i tryck rapporterades det i media om att en ny nationell samlingsregering skall ha bildats. Samtidigt genomfördes nya protester i Sana’a.

– Problemet är att protesterna inte är organiserade. Det behövs organisering, strategi och ett tydligt budskap. Protesterna mot Houthi och krav på demokrati måste kombineras med kritik av den gamla regimen och sociala krav; för distribution av billig gas och olja, ett pristak på mat och organisering underifrån för säkerhet i våra bostadsområden. Religiösa eller stambaserade lojaliteter måste ersättas med en enighet bland de fattiga.
– Arbetarklassen är nedtryckt. Ännu värre är situationen för de svarta och i Jemen finns fortfarande slavar – både i hemmen och på arbetsplatser. Det här är en stor del av folket som idag känner sig maktlösa men kan bli otroligt mäktiga om man inte låter sig splittras, avslutar Ali Omar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!