Finska rasister i maktkamp

2017-03-22 22:07:41

foto: Flickr
Timo Soini

Efter två decennier som partiledare avgår Timo Soini som partiledare för Sannfinländarna i samband med deras landsmöte i sommar. Ledarstriden är redan i full gång mellan de som vill fortsätta normaliseringen mot de övriga borgerliga partierna i regeringen och de mer öppet rasistiska kring partiledarkandidaten Jussi Halla-Aho.

Sedan Sannfinländarna bildade regering tillsammans med Centerpartiet och Samlingspartiet 2015 har opinionsstödet rasat, från 17,7 procent i riksdagsvalet till cirka hälften i opinionsundersökningarna inför de stundande lokalvalen.
Partiet har i regeringen fått igenom stora delar av sina attacker på asylrätt och flyktingar, men har samtidigt också varit ansvariga för brutala nedskärningar och ett omfattande privatiseringsprogram, framförallt vad gäller sjuk- och hälsovård.
Nedskärningsprogrammet har förstås inte lett till den utlovade vändningen i situationen för vanligt folk. Staten har fortfarande underskott, långtidsarbetslösheten är skyhög och sysselsättningen har bara långsamt ökat.

Timo Soini ville nog gärna meddela sin avgång innan bakslagen blir uppenbara i lokalvalen i april, för att utan alltför stor ”nederlagsstämpel” kunna backa upp sin kandidat till efterträdare.

Allt tyder på att den striden kommer att stå mellan riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho och ”Finlands mest kände rasist” – Jussi Halla-Aho, för tillfället EU-parlamentariker för partiet. År 2012 dömdes han av Högsta domstolen för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp, efter en attack på islam och somalier.
Ända sedan partiet började växa i början av 2000-talet har det funnit en klyfta mellan de ”traditionella” populisterna som kom med från det ombildade Landsbygdspartiet och de nya högerextrema med mycket tydligare rasistisk hatretorik mot invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. Soini, med rötterna i Landsbygdspartiet, har balanserat mellan de båda falangerna, men har sin maktbas bland ”traditionalisterna”.
Det är också därför som han, om än inte öppet, vill se Terho som sin efterträdare.
Med Terho som ny ledare skulle det vara ”businuess as usual” för regeringen. Skulle däremot HallaAho vinna försvagas regeringen rejält.
Frågan är om de andra regeringspartierna skulle våga riskera att ha en allierad och minister som är dömd för hets mot folkgrupp och som hela tiden kommer med nya hätska utspel. Halla-Aho själv har dessutom signalerat att han är beredd att lämna regeringen om Sannfinländarna inte får igenom mer av sin politik, förmodligen väl medveten om att rasistpartier i övriga Europa har klarat sig bättre i formell opposition än som en del av regeringen. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!