Finstämt om Manus franska förortsvärld

2007-05-30 11:27:11




FILM
Titel: L’Année suivante (Året efter).
Regi: Isabelle Czajka.
I rollerna: Anaïs Demoustier, Ariane Ascaride, Patrick Catalifo m fl.
Det börjar på sommaren, Manu går uppför en backe, omgiven av blommande träd och solsken. Det är idylliskt och hennes bekymrade ansikte verkar felplacerat. Men så lyfter kameran blicken och vi ser ut över de ändlösa parisiska förorterna som den här kullen befinner sig mitt bland. Någon minut senare får vi följa Manu till sjukhuset, där hennes far ligger och dör.

Stämningen i Manus förortsvärld ringas in av ”Hon ville vara någon annanstans men det var inte så lätt”, en av meningarna i den dagbokstext i tredje person som ibland läses upp som en slags voice-over, ett grepp som till och med ärrade och erkända regissörer brukar akta sig för, men som faktiskt fungerar när franska Isabelle Czajka gör debut som långfilmsregissör.
Året efter visas som ett inslag i den franska filmfestival som pågår på biografen Sture i Stockholm fram till 7 juni. I programmet står det att filmen handlar om de franska ungdomarnas svårighet att finna sin plats i dagens samhälle, ett ämne som känns mer aktuellt än någonsin med CPE-protesterna, förortsupproren – för att inte tala om med den nya presidenten som kallat förortens unga för slödder.
Manu kommer en dag för sent till den nya terminen. ”Drog sommarlovet ut på tiden?” raljerar studierektorn, men bleknar när han läser brevet som förklarar faderns död. Manu ser på honom med ett tyst trots som ändå säger ”här får du för att du trodde jag var en liten tjej”.
Det är när Manu står upp för sig själv inför en omgivning som verkar förutsätta att hon är vilje- och maktlös som Året efter imponerar som mest – och inger hopp.
Filmen följer Manu under det sista skolåret, som säkert är en smula overkligt för de flesta, men som för Manu betyder en helt annan värld, där pappan inte finns och hon upptäcker att mamman har en affär med mäklaren som vill sälja deras lägenhet och hennes hem. Själv tar hon sin tillflykt till vännen Anaïs svarta familj, som är full av folk och allt det Manus egen familj inte är.
Utanför Manus vardag pågår ett Frankrike som skymtar genom tevens dokusåpor med unga människor som berättar om sin framgång, och nyhetsinslag där andra unga berättar om varför de inte kan få några trygga jobb.
Frankrike finns också i enstaka musikrader, som precis som Manus dagboksrader översätts i filmens undertexter: ”vi tillbringade semestrarna i skuggan av fabriken”. Manus buss går genom ett ändlöst industriområde av varumärkesskyltar: den första vi ser står det Lidl på. Åtminstone två gånger under filmens gång får vi se när Manu äter, håglöst, på McDonalds.

”Vad finns kvar?”

Någonstans läste jag om filmen att den skulle spegla den uppväxande franska generationens förhållande till 68-rörelsen.
Men 1968 gör sig bara påmint en gång, när Manu packar ihop pappans gamla böcker. En av dem heter ”Vad finns kvar av kommunismen?” Inte mycket, om man får döma av filmen, och i alla fall inte för de unga. Vad de får är korttidsanställningar och tomma timmar i shoppinggalleriorna – och det verkar vara vad som finns kvar för Manu, när till och med Anaïs försvinner med sin familj till deras afrikanska land.
Men på flygplatsen får Manu en slags uppenbarelse, en hint om vad hon vill göra med sitt liv, som inger lite hopp, trots att en av de sista dagboksraderna klingar dystert: ”Hon kände det som om hon slösade bort de följande åren också.”

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!