Fler arbetslösa hamnar mellan stolarna

2008-01-30 15:38:16
I december 2006 varnade Sveriges kommuner och landsting att fler skulle tvingas söka socialbidrag när a-kassan sänktes i mars 2007. Detta visade sig bli verklighet.
Tjänstemannafacket SKTF rapporterar i ett pressmeddelande i januari om hur socialsekreterare upplever en större psykisk arbetsbörda sedan arbetslöshetsförsäkringen ändrades.

– Av dem som nekats a-kassa eller sjukpenning har också många förlorat plats i en arbetsmarknadspolitisk åtgärd eller rehabilitering. Fler nekas också socialbidrag, säger Eva Nordmark, ordförande i SKTF.
Hon säger också att det skulle behövas fler kollegor och mer ekonomiska resurser från kommunerna.

Räcker inte

Men det räcker inte. Att socialtjänsten idag är kommunal innebär att invånare i fattigare kommuner får svårare att få tillgång till socialbidrag, och väntetiden är lång. Just nu finns det inte heller en tydlig bild av hur kommunernas ekonomi påverkas av a-kasseförändringarna. Är kommunerna ovilliga att lägga pengar på socialtjänsten kommer allt fler att nekas socialbidrag och hamna mellan stolarna. På så sätt kommer allt fler att tvingas till att ta osäkra jobb med alltför låga löner.
Protesterna var stora när regeringen skulle genomföra attackerna på a-kassan. Demonstrationer genomfördes runt om i landet och till och med LO var tvungna att utlysa protester i december 2006.

Många genomskådar m

Många har genomskådat det ”nya arbetarpartiet” moderaternas löften sedan valet. Man attackerar sjuka och arbetslösa med ursäkten att det ska skapa nya jobb. Bakom orden som spottas ut ur Reinfeldts och Olofssons munnar gömmer sig en verklighet där arbetslösa ska svältas till att ta osäkra jobb till allt lägre löner. Facken måste ta kamp mot attackerna på a-kassan och mot högerregeringens politik som sparkar på dem som redan ligger, men för att fackföreningarna ska kämpa måste de styras av medlemmarna och inte av en facktopp med pamplöner.
Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!