Fler ombildningar stoppas

2009-04-08 22:27:49
Hyresgäster har firat framgångar den senaste veckan, då flera viktiga ombildningar har stoppats. 455 lägenheter mitt på Södermalm är i och med ett bombastiskt nederlag för bostadsrättsförening­en i kvarteret Linjalen rädda- de kvar i allmän regi.

Enbart 43 procent röstade för en ombildning på köpestämman, ja-röster och fullmakter medräknade (det krävs 67 procent för att en ombildning ska gå igenom juridiskt, ännu mer i praktiken). Ytterligare en vinst är den organisering som kampanjnätverket Rädda Linjalen har visat prov på.

Detta nätverk mot ombildning har haft mö­ten varje vecka, öppna för alla nej-sägare, organiserat ombud i varje trappuppgång, kritiskt granskat och avslöjat bostadsrättsföreningen och konsultens alla bluffar med egna utredningar, satt upp en blogg med dagliga inlägg, protesterat utanför stadshuset, producerat t-tröjor och en 24-sidig tidning. Man har haft grillfest och mycket mer. Under köpestämman ha­de Rädda Linjalen en parallell valvaka i hyresgästlokalen.

”Vi i Rädda Linjalen vill särskilt rikta ett extra stort tack till de människor i vårt kvarter som inte så många ser, men som finns och som alltid har stöttat oss. Vi talar om alla äldre, alla handikappade och alla andra som skulle varit kölhalade och utelämnade om omvandlingförsöket hade blivit verklighet”, skriver punklegenden Jo­han Johansson på bloggen.
En annan lättnadens suck drogs den sista mars i Dalen när Lindgårdens bostadsrättsförening för tredje gången gick bet på köpestämman. Den här gången var de 5 röster ifrån ett köp då 62 procent, 70 lägenheter, röstade för.

I höstas var det bara 44 procent som sa ja. Sedan fick föreningen 8 ex­tra månader på sig av Stadshuset att tjata på folk. Vid en andra stämma var det 55 procent som sa ja och nu alltså 62 procent. Hur kunde det öka, trots den ekonomiska krisen?
Boende på Lindgården har vittnat om hur bostadsrättsföreningen har varit och knackat på så många gånger och tjatat, att pensionärer som egentligen vill ha kvar hyresrätten till slut känt sig tvingade att skriva på fullmakter. Nej-aktivisterna har dessut­om inte orkat vara lika aktiva när pro- cessen dragit ut så mycket på tiden.

Nu har Lindgårdens konsult och ordförande för bostadsrättsförening­en hoppat av, men helt säkert att ombildarna ger upp är det inte då de fortfarande har två månader på sig.
Nätverket Sälj Inte Dalen hade sitt största möte på två år, med 40 deltagare, i förra veckan. Så visst är vi många som vill ha kvar allmännyttan! Hade det funnits några demokratiska spelregler i ombildningsprocessen ha­de saken varit biff.
Det senaste draget från Stadshuset, som vill sälja till varje pris, är att de verkar dumpa priserna på de fastigheter som nu får priserbjudanden.

I Bagarmossen har en fastighet på Bergsrådsvägen, som in­nan krisen fick erbjudandet 17 910 kronor/kvm, nu fått det sänkt till 13 251 kronor/ kvm. Och det verkar finnas många liknande exempel. Att högeralliansen i Stadshuset på detta sätt rear ut tillgångar som tillhör alla till ett fåtal individer är en skandal ut­an dess like.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!