Fler på F-skattsedel

2007-08-30 16:06:27
Tre år före nästa riksdagsval forcerar högeralliansen sitt systemskifte från samhällstjänster till privata intressen.

”Pigavdraget”, skatteavdrag för ”hushållsnära tjänster”, infördes den 1 juli och intresset för att starta eget företag med F-skattsedel har skjutit i höjden enligt skatteverket.
Med ”pigavdraget” får varje person över 18 år köpa hemtjänster för totalt 100 000 kronor per år. Hälften dras bort i skatteavdrag. Ett villkor är att tjänsten utförs av en person eller ett företag med s k F-skattsedel. För att få denna skattsedel som befriar köparen från att betala arbetsgivar- och sociala avgifter, måste den sökande visa att man har flera uppdragsgivare.
Finansminister Anders Borg och näringsminister Maud Olofsson säger i en debattartikel i Dagens Industri att de nu startar en utredning som ska ta fram regelförenklingar för att få fler egenföretagare.
Framför allt vill de underlätta för personal i vården att starta eget genom att göra det lättare att få F-skattsedel.
Maud Olofsson, som i artikeln säger att man ”ska födas med F-skattsedel”, menar att privatiseringen av vården bromsas upp av kravet på flera uppdragsgivare, då de flesta bara har kommun eller landsting som potentiell kund.
Högerregeringen pratar om att gynna entreprenadvilja, skapa jobb och kvinnligt företagande genom att förse alla som vill med F-skattsedel.

Privatisering

Deras egentliga syfte är fler skattesänkningar betalda genom nya nedskärningar i den offentliga vården och att öppna upp för privata vinstintressen.
I det loppet står den enskilda vårdpersonalen, som trött på nedskärningar och lite inflytande över sitt arbete i den offentliga vården lockas att ”knoppa av” och starta eget vårdföretag, sig slätt mot de stora multinationella vårdföretagen som ministrarna inte ens nämner.
Konkurrensen mot jättarna gör att denna ensamföretagare med F-skattsedel för att överleva ofta tvingas jobba nästan dygnet runt, avstå från alla rättigheter och försäkringar hon eller han hade som anställd i landsting eller kommun.
Fler F-skattsedlar betyder fler pigor och drängar till de rika, men också en forcerad privatisering av offentlig vård samt ökad rättslöshet på arbetsmarknaden.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!