”Fler vill byta bort det kapitalistiska systemet”

2013-10-16 11:23:22

foto: Sebastian Olsson
Över 250 människor tog sig till Socialism i rörelse i Stockholm, som Rättvisepartiet Socialisterna arrangerade i helgen.

I helgen arrangerade Rättvisepartiet Socialisterna Socialism i rörelse i Stockholm. Nu följer Luleå den 19 oktober och Göteborg den 26 oktober.

Enzo Costa öppnade Socialism i rörelse som hölls i Bagarmossens Folkets Hus i helgen. Totalt deltog drygt 250 personer under de två dagarna som fylldes av allt från Kajsa Ekis Ekman till paneldebatter och samtal.
– Vi ser en radikalisering av många skikt i samhället. Fler vill byta bort det kapitalistiska systemet, som de känner till och är uppväxta inom, för något nytt, bara det är annorlunda och rättvist, sa Enzo Costa i sin ­in-troduktion av Socialism i rörelse.
Under helgen följde flera olika seminarier. Bland annat diskuterades Kallak och klimatkrisen.
På söndagens stormöte hölls appeller under samlingsrubriken En socialistisk värld är nödvändig.
Katja Raetz var första talare:
– Helgen går under namnet Socialism i rörelse. För mig betyder det att vara aktiv här och nu. Vårt alternativ heter socialism – äkta demokra­ti för att ta till vara allas kunnande i en gemensamt planerad ekonomi.
Anna Löfgren talade om nysexismen och om hur den kan ­bekämpas:
– Jag tror att klimatet på inter-net är en extrem återspegling av samhällsklimatet. Många har, liksom jag, börjat uppleva en växande polarisering i form av att allt fler attackerar feminismen, men också i form av att allt fler, framförallt unga tjejer och äv­en killar, börjar kalla sig för feminist.
Enzo Costa talade om arbetet som Studenter mot rasism utför och att alla antirasistiska elever och ­studenter i Stockholm borde ansluta sig. ­Vidare talade Petri Myllykoski om kampen mot högeregeringen, Arne ­Johansson om Husby efter kravallerna, Alex Fuentes från Socialistiska Partiet om vänstervindar över Latinamerika, Ni­klas Fred om CWI i Finland och Sanna Tefke om kampen för välfärd utan vinst.
Stormötet avslutades av att rapparen Jimmy the Saint spelade några låtar och sedan avrundade Per Olsson stormötet och helgen.

Ett väldigt välkommet inslag under helgen var när Vanessa från FATTA-kampanjen presenterade initiativet; vad som hittills har gjorts i kampanjen och vad syftet med den är.
På söndagens paneldiskussionen om Mellan­östern beskrev ­författaren Per Björklund, som har skrivit boken Arvet efter Mubarak, den nuvarande fasen av kontrarevolution. Strejker har brutits upp och fackledare gripits – liksom vänsteraktivister.
Aysha Zaki från CWI förklarade hur det är bristen på en arbetarrörelse och socialistisk politik som har gett kontrarevolutionen utrymme. Processen av revolution och kontrarevolution fortsätter.
På söndagseftermiddagen visades också filmer och klipp från kamprörelser runt om i världen, bland annat från Sydafrika där ett nytt socia­listiskt arbetarparti – WASP – har bildats.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!