Flera politiska inslag under karnevalen

2012-05-30 19:30:22
Hammarkullekarnevalen samlade i år närmare 40 000 besökare och 40 olika dansgrupper med dansstilar från världens alla hörn.

I år var det flera politiska inslag på karnevalen. Längst fram i den urugu­ayanska gruppen Candombe Lubolo sköts en ”Cabezudo”, en stor svart docka, för att hedra de svarta slavar som gjorde gemensam sak med de revolutionärer och frihetskämpar som stred mot kolonialmakten Spanien tillsammans med José Artigas.
Candombe är en hyllning till den afrikanska kulturen som de svarta tog med sig som slavar. Trots förtrycket vägrade de att ge upp sitt arv och ursprung.
Candombe Lubolo hade i år en av de största grupperna med ­dansare, fanbärare och trummor.
I de bolivianska dansgrupperna bars ursprungsbefolkningens flaggor som stöd för dess motstånd. De kurdiska grupperna gav uttryck för kampen för ett fritt Kurdistan.

Att Tivolit tagit en allt större del av karnevalsområdet gladde möjligtvis barn och ungdomar, men det lokala föreningslivet som har trängts ­undan är inte lika glada.
Många föreningar uppmanade ­varandra att ”ta tillbaka karnevalen” och man satte upp sina tält uppe på torget istället för vid karnevalsområ­det. Rättvisepartiet Socialisterna ser det enorma ideella arbetet som Hammarkullens lokala föreningar gör varje dag året om. De föreningarna borde få stå med tält och information gratis nere på karnevalsområdet och inte behöva betala.
Det var därför passande att det i år bjöds på en Motståndscen på sidan av de två officiella scenerna.
Något försenade på lördagskvällen på grund av teknikproblem blev det en bra show med picknickkänsla där deltagarna fick höra reggae, pop, hiphop, beatbox och tal medan de satt i gräset och åt och drack.
Artisterna äntrade scenen en efter en. Dirty Crowd, Chuey, Amel & CJ, IVO från XO, Alexandra, LM36, Slim Prince och DJ CuckChuck höll igång mellan låtarna.
Denny Jovanovic från Pantrarna pekade i sitt tal på behovet av organisering och motstånd.

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) förankring i området märktes i att det alltid var fullt vid tältet under karnevalen. RS kampanjparoll var: ”Rusta upp förorten”. Partiets affisch­er mot S-styrets nedskärningar ­täckte Angered.
Avtrycket som RS kampanj och paroll satte, kunde ses i att Vänsterpartiets medlemmar hade tryckt tröjor med samma paroll, trots att de är medansvariga för de nedskärningar som genomförs i Göteborgs ­förorter. Vi välkomnar V till att kämpa gemensamt med oss mot nedskärning­arna, men om de ska kunna göra det måste de bryta med Socialdemokraternas politik.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!