Flygblad om avtalsrörelsen: Inga svekavtal – strejkvarsel enda rätta

2010-03-26 11:33:18
I måndags (den 22 mars) varslade Handels om strejk från den 1 april. Varslet omfattar 5 207 anställda och berör 65 butiker och 14 lager.
– Vi är beredda att strejka, säger Lollo Lindholm, ordförande i Handelsklub­ben på Åhléns Nordstan – en av de större butikerna som varslats – sedan ett och ett halvt år tillbaka, när RS veckotidning Offensiv träffade henne i tisdags.

Varslet kom efter att avtalsförhandlingarna mellan Handels och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel strandade två dagar innan.
Strejkvarslet var det enda rätta, men Handels borde ha lagt ett tuffare varsel för att stänga påsk­handeln om arbetsgivarna inte ger med sig.
Några dagar efter Handels strejkvarsel varslade även Livs om strejk från den 7 april eftersom arbetsgivarnas organisation Livsmedelsföretagen manat till organiserat strejkbryteri mot fackets varsel om övertidsarbete, nyanställning samt utökad bemanning. Det är ännu ett bevis på arbetsgivarnas provokativa arrogans.
Andra förbund borde göra detsam­ma. De andra varsel om övertidsblockad m m som hittills lagts av Livs, Pappers och Fackförbundet GS är för tama, med tanke på att arbetsgivarna sagt nej i alla centrala frågor – avtalets längd, lönefrågan, låglönesatsning och företrädesrätten vid bemanning.

Inför strejken gäller det för Handels och Livs att mobilisera medlemmar och att tillsammans med andra fack genomföra utåtriktade aktiviteter, demonstrationer och andra större manifestationer, för att dels höja den egna kampmoralen och dels vinna än större stöd hos allmänheten.
Varje strejk – exempelvis kommunalarnas 2003 och vårdstrejken 2008 – har haft ett kompakt folkligt stöd. Strejkande handelsanställda och livs­medelsarbetare kan räkna med samma stöd – det måste fackledningen ta fasta på.
Samtidigt som avtalsrörelsen hettar till, kommer oroväckande rapporter om att ledningen i IF Metall är beredd att förhandla om försämringar av återanställningsrätten jämfört med LAS (Lagen om anställningsskydd). Men det finns ingen prutmån från LO:s krav. IF Metall måste stå fast.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

  • Fullt stöd till Handels och Livs strejk­varsel.
  • Jobbuppror för allas rätt till fasta hel­tids­jobb – stopp för möjligheten att ersätta fast anställda med bemanningsföretag, bort med allmän visstidsanställning och and­ra osäkra anställningar.
  • Ingen prutmån i LO:s lönekrav – minst 620 kronor för en heltidsanställd plus en jämställdhetspott på 120 kronor för alla med en månadslön på under 21 300 kronor.
  • Ingen heltidsanställd ska tjäna mindre än 19 000 kronor i månaden.
  • Nej till sänkta ungdomslöner.
  • Förbered för strejk. Omedelbara fackmöten på arbetsplatserna. Facken måste samlas i demonstationer och lokala aktiviter för att öka trycket i avtals­rörelsen
  • Demokratiska och kämpande fack – avtalen ut på omröstning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!