Flykting tog sitt liv

2009-03-05 11:18:44
Svensk asylpolitik har nu skördat ytterligare ett offer. Den 22 februari tog en 25-årig ung kurd sitt liv i sin lägenhet i Stockholm.

Den unga mannen har efter tre år och sex månader i Sverige fått avslag på sin asylansökan, rädslan för att återvända till Irak fick honom att istället välja döden. Han hängde sig i sin lägenhet.

– Det tog bara åtta dagar för myndigheterna att skicka kroppen till staden Sulimany i Kurdistan i norra Irak, säger Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialister­na och aktiv i Asylrörelsen.
– Det är rädslan för protester som fått myndigheterna att skicka kroppen så snabbt. De ville undvika en politisk minnestjänst. På samma sätt agerade de 2007 när en en ung kurd tog sitt liv i Göteborg, säger Kristofer Lundberg.

Migrationsverket och den svenska regeringen bär ansvaret för den unga mannens död.
Hur många fler ska behöva sätta livet till innan svenska myndigheter återinför asylrätten?

Shorsh Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!