Flyktingamnesti ger verkliga rättigheter

2013-06-05 12:05:12

foto: Natalia Medina
Efter protesterna mot REVA höjs nu kravet på flyktingamnesti den 6 juni.

Från den 1 juli är det tänkt att papperslösa flyktingar ska få rätt till vård och skola. Detta enligt den nya överenskommelsen mellan Miljöpartiet och de borgerliga regeringspartierna. Men det finns stora brister i detta.

Läkarförbundet och en rad andra organisationer inom vården har kritiserat att vuxna papperslösa enbart får rätt till ”vård som inte kan anstå”.
Rätten för papperslösa barn att gå i skolan är också begränsad. Lagen omfattar förskoleklass, grundskola och gymnasieskola – men inte förskola och fritidshem.
Kommunerna är inte skyldiga att gå ut med information om rätten. Men den största bristen är att rätten att gå i skola, på samma sätt som rätten till vård bara är på pappret så länge som polisens upptrappade jakt på papperslösa flyktingar fortsätter.
I verkligheten kan polisen uppsöka vårdinrättningar precis som de redan gör idag och plocka de som har sökt vård för att sedan deportera dem.
Enligt chefen för gränskontroll­enheten vid Rikspolisstyrelsen, ­Sören Clerton, är det inte praxis för polisen att gå in på skolor. Men några riktlinjer om att de inte får göra det existerar inte.
Även om polisen får nya riktlinjer i september, som det har spekulerats kring, så kommer vägen till och från skolan inte beröras av dessa riktlinjer.

I år har regeringen skjutit till 40 miljoner kronor extra för tvångsutvisningar. Anslaget till Kriminalvårdens transporttjänst kommer att öka med 50 procent på fem år. För 2014 och 2015 får Kriminalvården ytterligare 171 miljoner kronor. Om tre år kommer Kriminalvårdens transport­tjänst att ha en utvisnings­budget på 304 miljoner kronor, enligt regering­ens prognos.
Regeringen ger alltså rättigheter med ena handen samtidigt som man jagar och tvångsutvisar med den andra handen.

Verklig rätt till vård och skola kan endast bli verklighet med en allmän flyktingamnesti, det vill säga uppehållstillstånd till de gömda. Till full likabehandling hör också att ­sätta stopp för dagens exploatering på arbetsmarknaden – alla ska ha rätt till svenska kollektivavtal.
Det är också nödvändigt att en flyktingamnesti genomförs tillsammans med en ordentlig utbyggnad av den gemensamma välfärden, av bostäder och arbete.
Detta är en kamp som förenar alla som drabbas av dagens sanslösa plundring av vår gemensamma välfärd, som drabbas av diskriminering, lönedumpning, massarbetslöshet eller andra knytnävar av samma höger­politik.
Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!