Flyktingarna behöver visshet, inte ännu mer ovisshet

En av flera protester som hållits för rätten till asyl i Östersund (Foto: Andrew Herbert).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

”Situationen i Afghanistan har ändrats drastiskt som följd av talibanernas maktövertagande. Förändringen har skett snabbt och det är svårt att veta hur talibanerna kommer att agera och hur säkerhetssituationen kommer att utvecklas i landet”, skriver Migrationsverket i sina nya riktlinjer beträffande Afghanistan. Men vad innebär det egentligen?

De konstaterar att fler grupper kan vara i riskzonen än förut, bland annat hbtqi+-­personer, kvinnor, konvertiter och journalister. Endast i undantagsfall kan det bli fråga om internflykt. Den som har ett utvisningsbeslut ska kunna få en ny prövning.
Man hävdar också att eftersom inbördeskriget nu är slut är det inte farligt för alla att återvända. Utvisningarna ska återupptas så fort det är möjligt. Ett utvisningsstopp infördes den 16 juli med hänvisning till säkerhetsläget. Nu hävs det med hänvisning till att inbördeskriget är slut. 
Fram till den 16 juli utvisades folk till Afghanistan med hänvisning till att det inte var farligt överallt. Det fanns säkra områden dit man kunde söka sig. En månad senare tog talibanerna makten. Ett kort inbördeskrig. 

Enligt det nya ställningstagandet ska det vara möjligt att söka asyl igen. Man tvingas då gå igenom hela asylprocessen igen med allt vad det innebär. Jag nämnde för en ung asylsökande om möjligheten att söka asyl igen. ”Det orkar jag inte”, var hans spontana kommentar. Han gick med självmordstankar innan han fick uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.
Eftersom han har bott i Iran sedan han var tre år hänvisades han tidigare till internflykt. Lägg därtill att han är hazar och ateist. Han hör alltså till de som har mycket stor chans att få stanna. Men, han känner att han inte orkar med en ny asylutredning. Han är nog inte ensam. 

För att internflykt ska vara möjlig ”krävs att en person ska kunna leva ett relativt normalt liv, ha tillgång till mat, tak över huvudet, ha möjlighet till försörjning, vård och utbildning för barn”. Med tanke på det nuvarande läget i Afghanistan samt den alarmerande hungersnöden i landet kan inte internflykt komma i fråga för någon.
För att kunna återuppta utvisningarna krävs en överenskommelse med Afghanistans regering, det vill säga talibanerna. Tidigare i höst sa alla regeringar i västvärlden att man inte skulle tala med talibanerna. Ska man kunna utvisa någon måste man alltså frångå det.

Migrationsverkets nya riktlinjer kan verka positiva. Men att behöva genomgå en ny asylprövning är inte positivt. Får vi se nya självmord i den här gruppen? De som är här behöver inte ytterligare ovisshet. De behöver visshet. Efter cirka sex år borde de vara värda det. Permanenta uppehållstillstånd till alla afghaner!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!