Flyktingpolitiken präglas av dubbelmoral

2010-11-17 15:37:04
Den 12 november demonstrerade över 200 somaliska flyktingar med stöd av Rättvise- partiet Socialisterna i Göteborg. Demonstrationen avslutades på Gustav Adolfs torg, där tal hölls på somaliska och svenska.

För Rättvisepartiet Socialisterna tala­de Amer Mohammed Ali.
– Dagens flyktingpolitik kännetecknas av en stor dubbelmoral. I la­gen accepteras mänskliga rättigheter, men i praktiken styr politik och etablissemangets intressen. Det finns ingen rättvisa. Detta visas tydligt då flyktingar utvisas till krigets Somalia.
– Rättvisepartiet Socialisterna kräver: Återinför rätten till asyl!
– Vi kämpar för flyktingamnesti – uppehållstillstånd till alla asylsökande och gömda, stoppa de rasistiska flyktingmurarna, riv Fort Europa, avslutade Amer Mohammed Ali sitt tal.

Under demonstrationen genomfördes flera intervjuer med flyktingar som fått avslag på sin asylansökan. Besvikelsen var stor över politikerna som hade lovat guld och gröna ­skogar under valkampanjen och nu inte syntes till när valet är över.
– Det sker rättsövergrepp i Somalia och i Sverige. Politikerna vill inte lyssna. Vi känner ett systematiskt ut­anförskap, uttryckte Geraare Abdiaziiz, som själv är medlem i Vänster- partiet.
– Vad är skillnaden mellan Sverigedemokraterna och Migrationsverkets beslut?, undrade han.

Said Ali Bille har varit i Sverige i över två år och Migrationsverket kräver avvisning. Said är övertygad om att han är dödsdömd om han åker tillbaka.
Habiba Youssef Ali, som har bott i Sverige i tre år, kommer precis som Said från huvudstaden Mogadishu, i södra Somalia.
– Vi kommer inte att bli avrättade. Vi kommer att bli slaktade.

Mohammed Dahir är en gömd flykting som är rädd för att han ska tvingas tillbaka.
– Jag har på två år fått nio avslag. Förstår de inte vår situation?
Mohammed Nour Maygag, 19 år, kommer från Ogaden, en somalisk region i Etiopien. Hans fabror är ak­tiv en motståndsrörelse i området och på grund av det har hans pappa blivit fängslad i tre år för att sen bli avrättad. Nu sitter hans mamma fängslad och han vägras asyl i Sverige.
– De sköt min pappa inför ögonen på mig 2009, bara för att sätta press på min fabror att ge upp. Och nu blir jag nästan strypt av Migrationsverket. det enda jag gör är att hålla ut och kämpa för min rätt att få leva.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!