”Folk är heligt förbannade”

2006-11-15 15:10:39
Protesterna mot regeringens nya a-kassa tar fart i hela landet. Två av veckans höjdpunkter blir tunnelbanefackens och de politiskt strejkande syndikalisternas demonstrationer i Stockholm på onsdagen och LO-fackens fackeltåg i Östergötland på torsdagen.

Men bland de 200-300 som redan på måndagen samlats till det andra Måndagsupproret i mörkret på Mynttorget utanför riksdagen var också irritationen stark över LO- och TCO-ledningarnas senfärdighet.
– Det räcker inte med torgmöten och demonstrationer. Vad som krävs är politisk strejk. LO har beslutat om en manifestation den 14 december, men måste ha vänt bladet i kalendern. Förslaget läggs fram till riksdagen den här veckan, det är nu LO måste agera, sa Lena Ericsson-Höjer från Kommunal sektion 28.

Politisk strejk

Ilskan är också stark mot att LO:s avtalssekreterare Erland Olausson uttalat sig mot politisk strejk som kampmetod. Enligt Olausson skulle även en fullt laglig politisk strejk ifrågasätta och försvaga den parlamentariska demokratin.
Alltfler fackliga uttalanden i hela landet visar att medlemmarna i stället tröttnat på ledningens passivitet.
Få av de tusentals som stannat för att skriva på Rättvisepartiet Socialisternas namninsamling för politisk strejk ifrågsätter just nu det berättigade i detta krav.
LO-Olaussons uttalande – som gjordes med syndikalisternas strejk som förevändning – sågas också jämsmed fotknölarna av till exempel Seko klubb 124 på Tågias tunnelbaneverkstad.
Enligt klubben ger Olaussons uttalande varje regering en ”check in blanco” att besluta vad de än anser nödvändigt för att uppfylla arbetsgivarnas önskemål.

Utökad högerattack

LO- och TCO-ledningarnas svaghet har också utan någon som helst tvekan inbjudit högerregeringen till ökad aggressivitet, genom att denna vecka rentav våga utöka sin attack mot a-kassan. Detta görs med ett nytt förslag om ”dagsböter” på en dagpenning i a-kassan mot arbetslösa som ”inte tillräckligt aktivt” söker jobb.
Hur många som skulle ha ställt upp på syndikalisternas varsel om strejk i två timmar även för 2,5 miljoner icke SAC-medlemmar den 15 november får vi dock aldrig veta, då SAC efter LO-ledningens avståndstagande sett sig tvingat att dra tillbaka varslet.
– Här var många beredda att strejka i två timmar. Om inget händer nu, kan det avgöra om vi över huvud taget kan ha en fackförening i framtiden, säger Anders Westholm, som är huvudskyddsombud i Handels på Systembolagets lager Lagena med 120 anställda.

Inte för sent

Än är det dock inte för sent att trycka på, då LO-styrelsen först på måndag den 20 november ska besluta om hur den manifestation på dagtid man talat om den 14 december ska utformas.
– Folk är heligt förbannade, rapporterar ombudsmannen Ingvar Damm på IF Metall i Bergslagen till den fackliga nättidningen Dagens Arbete.
Avdelningen vill precis som representantskapet för IF Metalls avdelning i Mellersta Norrland och styrelsen för IF Metalls avd 4 i Södra Västerbotten ha en politisk strejk. ”Nu får det faan vara nog”, heter det i uttalandet från representantskapet för de 8 000 metallarna i Mellersta Norrland.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!