Folkhögskola ockuperad

2010-01-27 11:30:35
Folkhögskolelever i Göteborg ockuperar för att rädda sina skolor i Biskopsgården och Bergsjön. Ockupationen, som inleddes i tisdags, ska pågå i två dagar. Men nya ockupationer planeras om politiker­na inte lyssnar.

Tisdagen den 26 januari klockan 15.00 intogs folkhögskolan i Biskops­gården (Göteborg) av eleverna.
I ett uttalande säger eleverna att: ”Folkhögskolan uppkom ur bonde- och arbetarrörelsens stora behov av utbildning. Idag är förorterna i skrian-de behov av utbildning men myndigheter och politiker svarar med att skä- ra ned. Vi ser med inspiration på den rörelse med föräldrar som protesterat mot nedskärningar och hoppas vi kan bilda en gemensam front.”

Eleverna bar in madrasser från gymnastiksalen för att övernatta. Un­der dagen hade 100 elever affischerat och delat ut flygblad för att be om stöd. Ockupationen kommer till en början att fortsätta till torsdagen den 28 januari. Om politikerna inte backar är eleverna beredda att ockupera på nytt.
Timmarna innan ockupationen samlades ett hundratal folkhögskole­elever på Gustav Adolfs torg för att demonstrera. Murat Solmaz var förs­ta talare. Han förklarade vad kampen gäller och skälen till ockupationen.
Nästa talare, Amet Boyar, ifrågasatte politikernas argument om att det saknas pengar när Göteborgs kommun lägger ut 10 miljoner kronor på att göra reklam i Shanghai och tjänstemän och politiker rest till Kina för hundratusentals kronor vardera.

Talen varvades med talkörer som ”Rör inte vår skola” och ”Vad ska vi göra – ockupera skolan”.
– Vi ockuperar för att visa att vi menar allvar, vi har prövat alla vägar, med möten och demonstrationer. Detta är en sista möjlighet. Vi kommer kämpa, säger Felicia Korkmaz, Biskopsgårdens Folkhögskola.

Kristofer Lundberg


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!