Folkhögskolestudenter avvisade från Danmark

2009-12-10 20:17:23

foto: Carolina Löf
Kim Holmstedt.

Kim Holmstedt, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna, blev tillsammans med sina fem klasskamrater och lärare från folkhögskolan stoppad på väg till klimaforum där de tänkte delta och genomföra olika projektarbeten som är kopplat till deras utbildning. Kim berättar att när klassen klev av tåget i Kastrup blev de omedelbart stoppade av polisen, eftersom de gick i en större grupp och de blev ombedda att visa upp sina pass. Kim säger:

– Trotts att vi sa att vi åkte som folkhögskoleklass så gjorde det ingen skillnad på beslutet.

 Kroppsvisitering genomfördes samtidigt så bagaget blev genomsökt och en klasskamrats kalender blev fotograferad.

– Vi blev väldigt förvånade, efter kroppsvisiteringen blev vi ombedda att skriva på ett papper för att får tillbaka våra pass. Detta papper var också bevis på att vi blev avvisade från landet med motiveringen att vi ses som en risk för Danska rikets säkerhet, säger Kim.

Denna motivering grundade polisen på att en eller flera i klassen var under utredning för en husockupation. Fortsättningsvis säger Kim

– Det är helt absurt att en hel klass blev avvisade för att polisen säger att en eller flera i klassen är misstänkta för en husockupation. Vi blev alla anklagade och det hindrade alla från att delta på klimaforumet.

 Att polisen har blir tuffare under klimattoppmötet är inget man kan blunda för det är som Kim säger: – Detta är bara en i raden av odemokratiska lagförändringar som politikerna har genomfört under toppmöten för att hindra fredliga demonstrationer.

 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!