Folkinitiativ mot utförsäljningarna av allmännyttan i Umeå

2017-06-15 16:47:52
På ett kuppartat sätt försöker S-styret i Umeå driva igenom en utförsäljning av en tiondel av det kommunala bostadsbolaget AB Bostadens bestånd. Det handlar om totalt 1 600 lägenheter till en summa på nära 1,2 miljarder kronor.

Det var i fredags som Västerbottens-Kuriren avslöjade de hemliga planerna. Men redan under måndagen genomfördes de första demonstrationerna mot utförsäljningen – den första så tidigt som halv åtta på morgonen i samband med bostadsbolagets styrelsemöte och den andra två timmar senare när kommunstyrelsen behandlade frågan. Kommunstyrelsens majoritet sa ja till utförsäljningen, men motståndet är starkt.

Under helgen bildades folkinitiativet ”Stoppa utförsäljningen av allmännyttan i Umeå”. På Facebook har en sida skapats och har redan efter två dagar fått över 1 000 medlemmar.
– Allmännyttans framtid är en alldeles för viktig fråga för att Umeborna inte ska få säga sitt, säger Anton Karlsson, en av initiativtagarna i ett uttalande från Folkinitiativet.
Planen är nu att inom den närmaste veckan formellt starta en kampanj som under en sexmånadersperiod kan samla in de drygt 9 000 namn som krävs för en lokal folkomröstning. På lördagen den 17 juni planeras ett öppet uppstartsmöte med Folkinitiativet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!