Folkkampanj för gemensam välfärd vinner ny mark

2013-06-14 10:53:28

foto: Murat Kuseyri
Seko klubb 111, här i en protest mot MTR, laddar nu om för både en möjlig pendel- och tunneltågsstrejk mot lönedumpning vid upphandlingar och anslutning till Folkkampanjen för gemensam välfärd.

Under radarn på riksmedia växer nu ringarna på vattnet efter det lanseringsmöte som Folkkampanj för gemensam välfärd höll i Stockholm den 23 maj.

I Malmö, där vissa i Rädda vården-kampanjen som samlat tusentals till vårddemonstrationer för ett ögonblick tvekade, är nu leden slutna igen.
– Absolut, och vi har inlett planeringen för ett 21 september i ­Malmö som ska innehålla både manifestation, folkfest, seminarier och efterföl­jande klubb, som preliminärt ska arrangeras av Malmö feministnätverk. Vi som är aktiva i Rädda vården tar vårt speciella ansvar för att mobilisera vårdpersonalen och vi hoppas att aktiva lärare och elever gör detsamma inom skolan o s v, säger Sten ­Axelsson Fisk, som är riksordförande i Socialis­tiska läkare och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.
Även i Göteborg, Uppsala, Sunds-vall och Umeå har lokala upptaktsmöten antingen redan hållits eller genomförs denna vecka. 
Förutom nätverk som Gemensam välfärd på flera orter, Välfärd utan vinst i Stockholm, Vinstfri välfärd i Göteborg, Sundsvall inte till salu och Järvas Framtid har nu också Folkrörelsen Nej till EU gått med i kampanjen.
Även i facken växer intresset. Sedan Sekos avdelning i Stockholm anslutit sig har nu även Sekos avdelning i Mellansverige följt efter.

Seko Stockholms vice avdelnings­ordförande Johnny Naderus gjorde under sin engagerade appell på folkkampanjens lanseringsmöte i ABF-huset den 23 maj klart att man tänker satsa rejält på att mobilisera medlemmarna, samt att de negativa erfarenheterna av privatiseringarna ­inte bara gäller skola, vård och omsorg.
– Sms-anställningar har blivit standard i tunnelbanan. Ju färre vagnar som repareras, desto bättre bonus. Det ska se ut som om det är städat, inte vara städat. Vinstkraven gör detta, förklarade han.
Att Seko är på g blev också tydligt under det informationsmöte med ett 50-tal fackligt aktiva brevbärare i Seko Post-klubben för södra Stockholm den 30 maj, som jag själv inbjöds till som representant för ­folkkampanjen.

Utanför postterminalen i Årsta, där mötet hölls, stötte jag därefter på en desperat protestaktion som illustrerade hur Postens omänskliga vinstjakt drabbar de redan 45 varslade terminalarbetarna. Där hade ­Shoja Shamsizadeh själv satt upp ett party­tält där han trotsade alla naturlagar genom att dag efter dag från tidig morgon till sen kväll samla namn mellan sina nattskift på en tio meter lång budkavle, i protest mot de omänskliga uppsägningar som snart ska följas av ännu fler varsel.
Något som morgonen därpå fick honom att kollapsa och köras till sjukhus i ambulans, efter 72 timmar utan sömn (se artikel intill).

Inom tunnelbanefacket Seko klubb 111 jäser missnöjet mot det Hongkongbaserade företaget MTR:s personalnedskärningar bland kundservicevärdar och brott mot den överenskommelse som ska möjliggöra toalettbesök för spärrvakterna.
– Vi kommer att diskutera en anslutning till folkkampanjen i samband med det extra medlemsmöte vi ska hålla med anledning av Sekos strejkvarsel i Stockholmstrafiken, säger klubbens ordförande Jannis Konstantis.
Det varsel som fackförbundet Seko har lagt mot pendeltågstrafiken i Göteborg, Stockholm och Skåne, liksom mot tunnelbanans röda linje i Stockholm, riktas mot att löner och andra villkor gång på gång dumpas när trafiken upphandlas.
– Varje gång kollektivtrafik upphandlas och våra medlemmar får en ny arbetsgivare riskerar de sänkt lön och sämre arbetstider, säger Sekos ordförande Janne Rudén.
– Det är en absurd ordning som skapar ständig oro. Någon gång måste vi säga stopp.
Seko Stockholm har även försökt få med LO-distriktet i kampanjen, vilket i alla fall har resulterat i att styrelsen har lovat att informera alla förtroendevalda om Folkkampanj för gemensam välfärd.
Skötaren Göran Gustavsson, som är en av initiativtagarna till nätverket Välfärd utan vinst och som tagit ut semester för att kunna följa Kommunals kongressdebatt om vinster i välfärden, betecknar utgången som en stor seger.

Han berättar om det jubel som steg från kongressalen när Kommunals ordförande Anneli Nordström förstått att hon och en motvillig förbundsledning måste ge upp sitt sega motstånd mot ett nej till vinster.
– Att kongressen sedan även drev igenom att Kommunal tillsammans med LO ska driva en kampanj mot privatiseringarna, måste leda till att vi nu gör en ny inbjudan till Kommunal om att delta i den kampanj som redan finns.

Efter de kravaller som skakat Husby och andra förorter i Stockholm har nätverket Järvas Framtid blivit ännu mer övertygat om att vi måste eftersträva en stark förortsmobilisering som en central del av kampanjen.
Det är genom att ingripa i denna typ av klasstrider som Folkkampanjen för gemensam välfärd kan byggas till en kraft som kan stoppa alla försök att sopa systemskiftet under mattan under det kommande valåret.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!