”För en avgiftsfri kollektivtrafik!”

2013-02-27 14:38:46
SL och landstinget i Stockholm sätter käppar i hjulen för sig själva när de motsätter sig sina egna mål, och attackerar sina egna resenärer.

När SL i september 2011 höjde priset på månadskortet från 690 till 790 kronor väckte det stor uppståndelse. Det gjorde även Stockholms finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl (M) när han sade att höjningen inte var något särskilt, utan bara priset för ”tre chipspåsar”. Ett sådant uttalande är en förolämpning mot vanliga arbetare och arbetslösa, då många redan lever på eller under marginalen.

Stockholms läns landsting har som långsiktigt mål att öka kollektivresandet och minska koldioxidutsläpp i länet. Trots det har priset på SL-kortet ökat avsevärt mer än priset på bensin under de senaste 20 åren. Samtidigt har andelen av kortet som finansieras av skatten sjunkit och ligger idag på strax under 50 procent.
Klimatmålet fram till år 2030 är bland annat en 30-procentig minskning av koldioxidutsläppen från vägtrafiken. Under de senaste 20 åren har SL-kortets pris stigit med 104 procent, omräknat i dagens penningvärde. Det har lett till att färre väljer att åka kollektivt. Efter den senaste ökningen av priset, i september 2011, har antalet kollektivtrafikanter minskat och antalet medlemmar i planka.nu:s p-kassa ökat drastiskt; antalet ökade med 50 procent mellan september och december jämfört med samma period året innan. Enligt planka.nu beror det till stor del på ekonomiska skäl.
Finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) säger att priset höjdes för att ”locka fler resenärer när Stockholm växer” – ett totalt motsägelsefullt argument.
De borgerliga politikerna i landstinget lägger ner runt en halv miljard kronor varje år på att jaga folk som inte har råd att betala för att åka kollektivt. SL tjänar med andra ord inte på att höja priset på månadskortet, ut­an förlorar snarare pengar på att jaga plankare (de som åker utan giltigt färdbevis).
Nio månader efter höjningen av priset visade SL:s egen statistik över biljettförsäljning att prishöjningen har haft en hämmande effekt på kollektivresandet, som skulle varit 2,2 procent högre om priset inte höjts. Runt 47 000 färre periodkort såldes under de nio månaderna.
Politikerna vet om detta, men gör ingenting för att förhindra det trots miljömålen.
De säger att målet är att minska koldioxidutsläppen i länet och därmed öka resandet inom kollektivtrafiken. Samtidigt höjer de priset på SL-biljet­terna, spenderar enorma summor på att jaga plankare och utöver det spenderas också 30 miljarder kronor på motorvägen Förbifart Stockholm.
Det ser minst sagt ut som att Stockholms läns landsting försö­ker sabotera sina egna mål.

För att nå de miljömål som satts för att värna om miljön och även människors hälsa behöver bilismen minska drastiskt, och det enda sättet det kommer att ske på är genom en avgiftsfri kollektivtrafik för alla.
För en avgiftsfri kollektivtrafik!
Louise Strömbäck

Protestera du med:

Lördagen den 2 mars anordnar planka.nu, FI m fl ”Nolltaxedag: Parad för avgiftsfri kollektivtrafik”. Var med och protestera du också! Samling på Sergels torg i Stockholm kl 13:37.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!