För en ny socialistisk vänster

2007-09-12 12:38:01
Rättvisepartiet Socialisterna har av socialdemokratins förborgerligande dragit slutsatsen att ett nytt, brett klasskampsbaserat och socialistiskt arbetarparti är nödvändigt. Inom ett sådant framtida parti hoppas vi uppnå ett allt större stöd för klart marxistiska idéer.

På ett sätt som delvis påminner om den socialistiska pionjärtiden i slutet av 1800-talet, krävs idag en strid för nya socialistiska och revolutionära ideer mot de liberala idéer som i socialdemokratins namn ännu dominerar de fackliga organisationerna uppifrån.
Med gigantiska centralbyråkratier och statsstödd högersocialdemokrati som hinder, tillsammans de färska intrycken av stalinismens kollaps, är uppgiften komplicerad.
Samtidigt visar det alltmer akuta klimathotet och den globaliserade imperialismens krig och nöd, tillsammans med den snabba nedmonteringen av den sociala tryggheten även i Sverige, att kampen inte kan vänta. Bara med en demokratisk och socialistisk världsordning kan mänskligheten överleva och uppnå en välfärd för alla människor – i balans med naturen.

”Mindre onda” räcker ej

Att som vänsterpartiet sälja sig till en roll som vänliga pådrivare av ett socialdemokratiskt styre i stat och kommuner för ”det lite mindre onda” leder bara till partiets korrumpering. Se bara på hur Socialistisk venstres finansministerpost straffades med en halvering i Norges kommunalval.
Huvuduppgiften för RS och alla andra seriösa socialister är i stället att på bästa sätt understödja och utveckla alla nya proteströrelser och möjligheter till klasskamp – för att ur kampen skapa ett politiskt massalternativ.
Därigenom kan också pressen öka på facken att använda sin kollektiva styrka. Rättvisepartiet Socialisterna gjorde, liksom andra i till exempel Måndagsupproret, allt som stod i dess makt för att utveckla förra höstens kamp för a-kassan med krav på en politisk strejk, som skulle ha skakat högerregeringen och stärkt hela den fackliga rörelsens självförtroende.
Demonstrationerna den 18 september är ett nytt allvarligt försök att stärka förbindelserna mellan de mest kampvilliga delarna av den svenska vänstern, och samtidigt utveckla den fackliga oppositionen mot LO-ledningens förlamande passivitet. Med nya initiativ i rätt tid kan en sådan proteströrelse fortsätta att utvecklas.
Gruvarbetarfackens stöd innebär en särskild källa till inspiration.
Jämsides med detta krävs en politisk kamp för att utveckla den dagsaktuella försvarskampen mot nyliberala attacker till en insikt om nödvändigheten av ett klart socialistiskt alternativ.
Arne Johansson

Rättvisepartiet Socialisterna står för:

  • Kämpande och demokratiska fackföreningar – bryt med s-politiker och direktörer.
  • Arbetarpolitiker på arbetarlön – bort med alla pamplöner och privilegier.
  • För ett nytt arbetarparti.
  • Enad, global kamp av löntagare och fattiga mot nyliberalism och kapitalism.
  • Internationalism och socialism. För en planerad ekonomi som utgår från människors och miljöns behov.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!