För ett vårduppror mot nedskärningspolitikerna

2011-11-16 12:44:54
I början av oktober annonserade Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) i Göteborg att massiva nedskärningar var att vänta under 2012. Vårdförbundet beräknade att 1 000 jobb var hotade samt i och med det ett obestämt antal vårdplatser och -avdelningar.

Nu har politikerna backat – för tillfället. Beslutet om budgeten skulle fattats på ett möte med styrelsen den 28 oktober, men innan dess gick regionpolitikerna ut med ändringar – man vill istället förlänga 2011 års budget, det vill säga lägga samma beställningar på vård och ge lika stora resurser.
– Det blev väldigt klart för ­alla tjänstemän och politiker att ­detta var en väldigt svår situation för hela regionen, säger Eva Arrdal som är ekonomi- och marknads­direktör på SU till Offensiv.
I slutet av oktober hade ‹hälso- och sjukvårdsnämnderna inte nog med pengar, men nu har regionen skjutit till mer pengar.

Vad det här beror på är politikerna naturligtvis inte helt öppna med, men klart är att de stämningar som har börjat sprida sig i samhället påverkat. Allt eftersom medierna har avslöjat höjda politikerlöner och avgångsveder­lag, trots krisvarsel och nedskär­ningar, växer frustrationen och föraktet mot de som represente­rar etablissemanget.
Även om protesterna på gator och torg mot vårdnedskärningar­na inte har fortsatt efter september har ilskan börjat utkristallisera sig på golvet, ute på avdelningarna.
En vårdanställd som Offensiv pratat med säger att nedskärningarna är det enda man pratar om i fikarummen. Men det finns också tvekan inför att protestera.
– Varför ska vi gå ut och demonstrera när vi för fram det här på jobbet varje dag?
Trots denna uppgivenhet som förekommer märker ändå politikerna av stämningarna och de sipprar uppåt i organisationen. För att kanalisera det missnöje som finns och för att inte låta kampviljan gå till spillo, krävs det initiativ – ett vårduppror i Göteborg och resten av landet.
Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!