För Kobanês seger mot IS terrorkrig

2014-09-24 19:51:01


IS terrorkrig måste stoppas. Arbetare och förtryckta över hela regionen behöver samlas i ett enat motstånd mot det sekteristiska våldet.

På nytt tvingas den kurdiska befolkningen att fly för sina liv. De som kan stannar och slåss, men de har brist på vapen när IS (Islamiska staten, tidigare ISIS) offensiv nu har slagit en ring kring Kobanê och attackerar från fyra olika håll. Staden med 500 000 invånare har redan evakuerat 40 000 från landsbygden, där de hårdaste striderna pågår.
Enligt internationella medier ska dussintals kurdiska byar ha intagits av IS i Västra Kurdistan, Rojava.

Civila flyr i tusental av rädsla för kommande massakrer om Kobanê skulle falla i ISIS händer. Uppemot 3 000 IS-milismän med 400 militärfordon och 13 tanks beräknas delta i anfallet.
Det kurdiska folkets försvarsstyrkor har försökt försvara byar från terroristernas angrepp, men har tvingats retirera och har fullt upp med att evakuera och föra civila i säkerhet. Striderna har kostat många dödsoffer på båda sidor.
Det är ingen tillfällighet att IS ger sig på Kobanê. Staden ses som en symbol för revolutionen i västra Kurdistan. Det var i Kobanê som Rojavas revolution startade och första stegen till självstyre togs.
De kurdiska försvarsstyrkorna YPG/YPJ har bedrivit ett framgångsrikt motstånd mot IS och var de som lyckades öppna en säker passage för yezidi-minoriteten som flydde undan IS från Shingal. Under veckan har YPG/YPJ även befriat 14 byar som varit under IS belägring.
Som en hämnd på detta har IS avancerat fram mot Kobanê med hjälp av avancerade vapen, som de erövrade av den irakiska militären i Mosul. De lyckades bryta in i Kobanê med hjälp av stridsvagnar.
Enligt den brittiska organisationen Syrian Observatory for Human Rights har IS ”avancerat i norra Syrien nära den turkiska gränsen och lagt byarna under sig.”

Kobanê gränsar till Turkiet, och över 130 000 flyktingar har till fots tagit sig till gränsen för att fly IS terror. Där möts de av taggtråd och beväpnade turkiska soldater som tvingat dem tillbaka.
Kurder från Turkiet tog sig till gränsen med mat och vatten och möttes av tårgas och vattenkanoner av de turkiska soldaterna.
Detta har i sin tur lett till stora protester i Turkiet, inte minst i Ankara, vilket har satt press på den turkiska regeringen. Under fredagen öppnades gränserna för flyktingarna under pressen från massorna. Utmattade och trötta har barn och gamla burits över gränsen. Bakom sig har de lämnat sina hem, som tagits över av IS eller bränts ned.
PYD (Det kurdiska Demokratiska Unionspartiet i Syrien) har uppmanat kurder från alla fyra regioner att komma till Kobanês undsättning. PKK har redan tagit sig över gränsen för att ansluta sig till försvaret av Kobanê.

Ett folkmord står för dörren om inte kurderna, i allians med arbetare och förtryckta folk i hela regionen, lyckas besegra IS. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Offensiv ger fullt stöd till det kurdiska folkets kamp. Vi hoppas se en seger över Kobanês angripare och att Rojavas revolution fördjupas till att lägga grunden för ett självständigt socialistiskt Kurdistan.
Samtidigt är socialism i ett land inte möjligt. Hotet från IS understryker behovet av en ny demokratisk, icke-sekteristisk, internationalistisk, sekulär och socialistisk motståndsrörelse, som kan påbörja ett enande av alla regionens arbetande och förtryckta folk mot såväl IS och andra reaktionära jihadistgrupper som mot USA-imperialismen, Gulfstaterna, Assadregimen och alla andra reaktionära regimer i regionen.
Ett självständigt och socialistiskt Kurdistan kan bara tryggas inom en frivillig konfederation av demokratiska och socialistiska stater. ■

USA bombar i Syrien

USA, tillsammans med flera Gulfstater, har efter att denna artikel skrevs inlett en serie flygattacker mot IS och även en grupp inom Nusrafronten, som påstås förbereda attentat i Väst. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!