För nya massprotester mot högerpolitiken i hela landet

2007-10-10 13:52:55
Septemberalliansen välkomnar LO-Tidningens uppgifter om att flera förbund, däribland Kommunal och IF Metall, nu planerar protestaktioner mot försämringarna av a-kassan och sjukförsäkringen med mera i regeringens budget, och att LO säger sig vilja samordna en gemensam protest.

Vi uppfattar detta som ett positivt svar på det fackliga uppropet för LO-ledda massprotester som undertecknats av Kommunal sektion 28, 30 och 34 i Stockholm, Gruvtolvan i Kiruna och Gruvfyran i Malmberget, IF Metall-klubbarna vid SSAB i Luleå och Volvo i Umeå, Sekoklubbar i tunnelbanan och posten i Stockholm, Seko Västerbotten, Lärarförbundet i Spånga-Tensta och flera andra fackföreningar.

Vi ser det också som ett positivt svar på den förhoppning om att detta skulle bli ”startskottet för alla fackföreningar att ta upp kampen” som uttalades av Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö på Septemberalliansens demonstration mot högerpolitiken i Stockholm (liksom på flera andra orter) den 18 september. Att demonstrationen den 18 september – utan ekonomiska resurser, länge utan medias uppmärksamhet och utan stöd från centrala fackliga ledningar – kunde samla minst 5 000 deltagare på Sergels torg är ett tecken på den kampvilja som idag jäser bland fackligt aktiva, ungdomar, kvinnor, hyresgäster, föräldrar, lärare och barn på hotade kommunala skolor, invandrarföreningar och papperslösa.

Septemberalliansen, som den 3 oktober bland annat samlats till en diskussion om nya budgetprotester den 21 november, är beredd att på alla sätt stödja LO:s planer på samordnade budgetprotester.

Vi ber LO att ta ställning till följande förslag:
att LO snabbt spikar ett datum för landsomfattande massprotester innan riksdagens beslut om budgeten – med stora demonstrationer både i Stockholm och på andra regionala centralorter landet runt;
att LO i manifestationerna samarbetar med alla som vill kämpa mot högerpolitiken: fackligt aktiva i alla andra fackföreningar, hyresgäster som kämpar för allmännyttan, skolungdomar, alla intresserade kvinno-, miljö- och vänsterorganisationer, invandrarföreningar och papperslösa m fl. Septemberalliansen är mer än villig att hjälpa till med mobiliseringen både på arbetsplatserna, skolorna och i förorterna.
att LO omprövar sitt nej till politisk strejk, som senast upprepades efter uttalanden från IF Metall i Södra Västerbotten och LO-distriktet i Västerbotten. Den politiska strejken måste kunna användas när facken och dess medlemmar liksom nu hotas av politiska beslut som allvarligt rubbar maktbalansen mellan kapital och arbete till fackföreningsrörelsens nackdel.
att LO vägrar förhandla med Svenskt Näringsliv om några som helst försvagningar av konflikträtten och LAS, inklusive förlängda varseltider, ökad roll för ”opartiska” medlare o s v, som enbart försvagar facken och underminerar deras auktoritet ytterligare.

Septemberalliansens möte i Stockholm 3 oktober

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!