”För rättvis vård i hela länet – rösta ja 8 sept”

2013-04-20 10:30:39

foto: Andy Herbert
S jukstugan i Dorotea har varit ockuperad i över ett år.

Ockupationen i Dorotea har snart varat i 1 år och tre månader och ockupanterna är fortfarande beslutsamma att uppnå en verklig förändring i länets vård.
Offensiv har pratat med en av ockupanterna, Eli Näslund, om vad som sker just nu.


Sjukstugan har ockupanter på plats både dag och natt och slagordet ”Vi ger oss inte” lever fortfarande!

– Fokuset ligger just nu på folkomröstningen, som det togs beslut om i ­landstinget den 16 april om att den ska ske den 8 september 2013, berättar Eli.
Frågan som det ska röstas om är att det ska bli bättre sjukvård i hela länet. Men majoriteten i Västerbottens ­landsting som leds av Socialdemokraterna och Miljöpartiet är emot att det ska genomföras en folkomröstning och har därför spridit lögner för att sabotera och splittra.
Eli berättar att landstinget har sagt att om Dorotea får sina sjukplatser tillbaka och Åsele sin ambulans, kommer det att innebära nedskärningar i resten av länet.
– Det är inte så frågan är ställd!, säger Eli och fortsätter:
– De vill helt enkelt inte att folk i Västerbotten ska gå ut och rösta.
För att förklara vad ­folkomröstningen ska handla om ämnar de åka ut i alla kommuner i länet och upplysa om det.

– Detta är ett lika stort arbete som de vi fick lägga ner på att samla in de nästan 25 000 namnen som krävdes för att det skulle bli en folkomröstning, säger Eli.
Han fortsätter med att berätta om att enigheten i länet är väldigt stark, men att landstinget till viss del lyckats splittra. Många personer i länet har gått på lands-tingets lögner.
Eli Näslund avslutar med att berätta om att det första steget för att förklara vad det egentligen handlar om är att affische­ra. På affischerna står det:
”Du ska väl göra din röst hörd för en rättvis vård i hela länet? Rösta ja i folkom­röstningen den 8 september! Doroteaupp­roret”
Sara Lindelöf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!