För upprustning av Jordbro

2015-02-04 16:25:43

foto: Elin Gauffin
Kampen behöver fortsätta och trappas upp för att få till stånd upprustade bostäder på de boendes villkor.

Lördag den 7 februari kallar kampanjen Rusta upp Jordbro till demonstration för en upprustning av alla bostäder, av Jordbro centrum och för trygghetsåtgärder i hela Jordbro.

Kraven som kampanjen ställer på Haninge kommun är:

  • Återta misskötta privata bostäder i kommunal ägo och regi.
  • Återta Jordbro centrum i kommunal ägo och regi för omfattande upprustning.
  • Trygghetsåtgärder och bättre belysning i hela Jordbro.


– Vill vi att något ska hända måste vi aktivera oss. Demonstrationen handlar om att medvetandegöra. Problemen försvinner inte av sig själva. Folk måste bli aktiva och gå samman, säger Andrés Astudillo, ordförande för AC Jordbro (en idrottsförening) och aktiv i kampanjen Rusta upp Jordbro.
Den stora frågan har varit kraven mot slumvärden Patrizia Immobilien KAG och förvaltaren Newsec som har låtit sina hyresgäster leva med fuktskador, mögel, kyla och nästintill obefintlig service i flera år.
– Vi kräver en grundläggande upprustning av fastigheterna, som stambyten och sanering av de omfattande vattenskadorna, mögel, skadedjur med mera, säger Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge och aktiv i Rusta upp Jordbro, och fortsätter:
– Avtalet med den nya förvaltaren [som tar över efter Newsec] måste garantera en budget för upprustning, skötsel och service som motsvarar behoven. Vi kräver dessutom rejäla hyressänkningar som kompensation för flera år av uteblivna åtgärder, dålig service samt för att hyresgäster under flera år har tvingats att renovera själva för sina egna pengar.

Sedan december har Newsec trappat upp åtgärdandet av fel som ett resultat av kampanjen. De många mejlen och felanmälningarna ger en klar bild, som exempelvis följande mejl:
”Jag har nu bestämt mig för att göra felanmälan på det som finns i min lägenhet. Har gått med i nätverket ’Rusta upp Jordbro’. Och kanske tas mina felanmälningar nu på allvar. Vi blir sjuka i våra lägenheter. Jag har mejlat in felanmälningar tidigare men har inte fått något svar. Jag har även ringt. Sist gällde det elen, ni ringde och sa att ni skulle komma, men ingen dök upp. Jouren kom, men kunde inget göra, och det kostade 1 800 kronor i utryckningsavgift för inget… Vi betalar oerhört mycket pengar för ingenting”.
Det finns starka argument för att kräva hyressänkningar. Under flera veckors tid har kampanjen fotodokumenterat inne i lägenheter, i trappuppgångar, källare, tvättstugor och i den yttre miljön.

– Vi har lämnat över en stor bunt med underlag till hyresgästföreningens förhandlare: Bilder från vår dokumentation, alla namnunderskrifter för tvångsförvaltning med beskrivningar om vilka problem hyresgästerna har, alla felanmälningar vi har fått kopior på från felanmälningsaktionen och från vår mejl inklusive bilder från tillståndet inne i lägenheter. Vi har alltså bra ammunition för att kräva kraftiga hyressänkningar, avslutar Mattias Bernhardsson. ■

Demonstrera för upprustning av Jordbro

Lördag den 7 februari klockan 12.00
Plats: Jordbro Centrum

  • Återta misskötta privata bostäder i kommunal ägo och regi.
  • Återta Jordbro centrum i kommunal ägo och regi för omfattande upprustning.
  • Trygghetsåtgärder och bättre belysning i hela Jordbro.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!