För varma bussar hotar säkerheten

2018-07-25 09:14:52

foto: Natalia Medina
Privatiseringarna skapar bara problem för personal och resenärer. Återta i offentlig regi nu!

Värmen ombord i kollektivtrafiken är olidlig när bussbolagen sparar in på underhåll och reparation av fordonens klimatanläggningar. Nu slår facket larm om att förarna inte kan köra säkert i de soldränkta bussarna.

Den ovanligt varma sommaren har knappast gått kollektivtrafikresenärerna förbi. Resenärerna har på två månader skickat in 1 400 klagomål till SL (kollektivtrafikmyndigheten i Stockholm) om för varma fordon och resenärer vittnar om att de överväger att välja bort kollektivtrafiken för bilen på grund av hettan.
SL har upphandlat all trafik av privata operatörer. Bussbolaget Arriva uppger för Mitt i Stockholm den 24 maj att endast tio procent av deras bussar har AC, då SL inte ställer det som krav i avtalet. Arrivas Christer Ekelund har mage att skylla problemet på förarna och förklarar haveriet med att förarna inte kan hantera reglaget, trots att det är Arriva som snålar in på AC-utrustade bussar och på reparationer. 

Även de andra stora bussbolagen, som Nobina, har haft problem med klimatanläggningar som har slutat fungera, samtidigt som bussarna värms upp i solen när de står på depåer utan tak över dagen. När förarna ska hämta ut bussarna för att köra eftermiddagsrusningen kan temperaturen ombord nå uppåt 40 grader.
– Det går inte att vara en säker förare under sådana förhållanden, berättade Yoseph Yohannes, Kommunals huvudskyddsombud på Arriva, i Mitt i Stockholm den 17 juni.
Anders Nordvall från facket Bussarbetarnas Riksorganisation kräver i samma tidningsartikel att SL förser depåerna med tak, för att bussarna ska kunna ställas upp i skugga. Tak är en mer långsiktig åtgärd som kräver investeringar från landstinget. Vad som behövs nu är att bussbolagen tvingas att underhålla och reparera klimatanläggningarna. 

En annan facklig bussförare berättar att bussbolagen tar chansen att spara pengar genom att prioritera ner och skjuta upp underhållet av klimatanläggningar, vilket leder till att de går sönder. När anläggningarna väl är ur funktion görs reparationerna inte skyndsamt nog, eftersom bolagen prioriterar annat i sina verkstäder med brist på personal.
– Kan de tjäna pengar på att dra in på något, så gör de det. Fackliga krav på skyndsamma åtgärder har mötts av tomma löften och bolaget försöker dra ut på tiden i väntan på hösten, berättar han för Offensiv. 

Kollektivtrafiken i Stockholm hade ett överskott på 350 miljoner kronor 2017, ett överskott som väntas öka till 400 miljoner kronor i år. Dessa pengar hade räckt till mer än att utrusta bussarna med AC, istället för att läggas på hög som den styrande Alliansen i stort sett gör. Trafikföretagens vinster hade också kunnat användas till att förbättra för resenärerna, istället för aktieutdelningar.
Landets största bussbolag Nobina delade ut 296 miljoner kronor till aktieägarna räkenskapsåret 2017/2018 och konkurrenten Keolis, som kör bussarna i Stockholms innerstad, gjorde 255 miljoner kronor i vinst år 2017. Hongkongbolaget MTR:s vinst i Stockholms tunnelbana uppgick ifjol till 172 miljoner kronor. 

Privatiseringar och upphandlingskaos är grundorsaken till att kollektivtrafiken inte klarar att möta resenärernas behov och förarnas arbetsmiljö, även på sommaren. Forskningen visar inte att kollektivtrafiken har blivit kostnadseffektivare genom att upphandlas.
Istället har bussbolagen kunnat vinna anbuden på ett lågt pris för att sedan spara in på allt som inte kravställs i avtalen, som utrustning i bussar, underhåll och reparationer samt förarnas arbetsmiljö.
De flesta som arbetar med kollektivtrafiken, både förare och tjänstemän, vet att privatiseringarna inte fungerar, utan skapar problem. Men det är ett ideologiskt grundat politiskt motstånd som förhindrar att kollektivtrafiken återtas i offentlig regi, trots att verkligheten har hunnit ikapp högerpolitiken.

I Örebro och Västmanlands län kommer stora delar av busstrafiken att återtas i egen regi från hösten 2019, under det gemensamt ägda bolaget AB Västerås Lokaltrafik. Så visst går det.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!