Förbifart Stockholm hotar klimatet och miljön på Järva

2009-09-23 12:21:50
Stadsbyggnadskontoret och Vägverket höll torsdagen den 17 september ett så kallat samrådsmöte i Kista träff om Förbifart Stockholm, den sexfiliga motorväg som planeras runt Stockholm. RS var en kritisk röst på mötet.

Förslaget, som stöds av både Alliansen och S, innebär att en till största delen nedgrävd motorväg ska byggas under alla villa- och grönområden runt Stockholms innerstad. Miljonprogramsområden som Hjulsta och Akalla kommer att drabbas extra hårt, då man inte ämnar gräva ned vägen i just dessa områden – vilket har kallats för ”miljörasism”.
Den sämre boendemiljön beror på avgaser, damm, buller och mindre grönområden. Hjulsta, som redan li­der av trafiken från E18 (som också ska bli motorväg), blir som en inklämd trekant av trafiken. De värst utsatta husen i Akalla kommer att befinna sig bara ett par hundra meter från den nya väg som beräknas bli trafikerad av 140 000 fordon per dygn. De som bor här kan få betala det högsta priset, nämligen med sin hälsa.

Politikerna har försökt lansera Förbifart Stockholm som en miljösatsning, med motiveringen att rullan­de trafik innebär mindre tomgångs- körning. Man förtiger medvetet effek­ten av en lika stor satsning på utbyggd kollektivtrafik – och hur mycket koldioxid och miljögifter kommer inte bygget, som tar minst åtta år att genomföra, att släppa ut?
Stockholms biltrafik ökar med 1-2 procent årligen. Det är en katastrofal utveckling som snarast måste bry- tas med tanke på den klimatkris världen står inför. Avvecklingen av massbilismen kommer inte att ske av sig själv, utan kräver engagemang och långsiktig planering. Därför är det o­fattbart att politikerna satsar 27,5 miljarder kronor, som kan öka till 40 mil- jarder kronor, på just en motorväg.

För 27,5 miljarder kronor kan man niodubbla Sveriges vindkraft. Gratis kollektivtrafik i Stockholm skulle kosta cirka 5 miljarder kronor om året, vilket skulle minska trycket på vägarna avsevärt.
Sverige påstås, som ordförandeland i EU, jobba för att skärpa EU:s mål för växthusgaser, från dagens 20 till 40 procents minskning till 2020.
För att detta ska uppnås krävs en rationell samhällsplanering, med utbyggd gratis kollektivtrafik istället för motorvägar, samt förnybara energikällor. Det krävs också en globalt rättvis ekonomisk fördelning. Det kan inte fortgå som idag, där fattiga människors lungor och hälsa lätt kan försummas i utvecklingens namn och va- ror transporteras jorden runt innan de konsumeras, allt för vinstmaximeringens skull.
Carl Ornstein

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!