Fördjupa dig på RS-studier

2016-01-06 13:01:15

foto: Lina Rigney Thörnblom
Gå in på rsstudier.wordpress.com för högintressant och viktig läsning.

Det är viktigt att ha de teoretiska grunderna samlade på en plats som är översiktligt på nätet. Därför har Rättvisepartiet Socialisterna (RS) upprättat en ny hemsida för teoretiska studier: rsstudier.wordpress.com.

Muren mellan Öst- och Västtyskland raserades av folkets uppror underifrån samma år som jag blev politiskt aktiv (år 1989). Berlinmurens fall startade kraftiga omgrupperingar av de globala politiska kontinentalplattorna. Det är därför ganska givet att stora förändringsprocesser sattes igång. 

Det fanns bland folk på den tiden generellt en större medvetenhet om vad socialism och arbetarkamp är, eftersom arbetarkampen helt enkelt var vanligare och socialismen inte kunde förväxlas med reglerad kapitalism – det hade vi redan, eller snarare såg hur den framför oss gled bort. Välfärden var under snabb avveckling. Å andra sidan var det lättare att på den tiden blanda ihop socialism med stalinism, också den under snabb avveckling. Trotskismen var till stor hjälp att förstå dessa processer.

Internet och sociala medier har ökat närheten över hela jorden och gjort det lättare att hitta det en söker och själv göra sin röst hörd. Svårigheten är ibland att veta vad en söker och vad en ska läsa. Då, för 25 år sedan, var det en uppsättning på kanske tio böcker – det var bara att sätta igång. 

Idag är det så annorlunda. Mer demokratiskt på ett sätt – utbudet är så stort – men också så förvirrat. Faktiskt behövs de där grunderna att stå på. Idag har också läsvanan fallit tillbaka och att ta sig igenom en bok är inte lika givet.

RS-studier försöker möta upp dessa omständigheter med att ha texter som inte är hela böcker, utan introduktioner till teman. I slutet av varje kapitel ger vi ytterligare lästips, ofta på böcker. Det är viktigt att materialet ligger på nätet, både för läsvanan och för tillgängligheten. Ofta är texterna artiklar som tidigare har publicerats i Offensiv. I vissa fall har vi lagt upp artiklar som är rätt långa, som mindre böcker, för att de ska finnas med och inte bli bortglömda. 

Texterna som introducerar marxistisk filosofi, en marxistisk analys av postmodernismen, marxistisk ekonomi, trotskismen historiskt och trotskismen idag är nyskrivna texter som baserar sig på diskussioner vi har haft inom Rättvisepartiet Socialisterna. 

Fördelen med en hemsida är också att den hela tiden kan byggas ut och ändras. Det finns så klart potential för tillägg och förbättringar. Det ska dock inte vara en nyhetssida. Marxismen kan beskrivas som de samlade erfarenheterna och slutsatserna av historiens olika arbetarkamper. Därför ligger det så mycket tyngd på det historiska i RS-studier. 

RS-studier är öppen för alla som vill, men syftet är att slå vakt om just Rättvisepartiet Socialisternas teoretiska grunder. Det är ett internt material som vi delar med oss av, inte en perfekt akademisk uppsats eller något debattforum. För att ge några ytterligare lockbeten: 

Temasidan Arbetarrörelsens historia i Sverige har 15 kapitel och  börjar med Sundsvallsstrejken och slutar med storstrejken 1980. Temasidorna Frankrikes revolutioner, Spanska revolutionen, Kinesiska revolutionen och Ryska revolutionen summerar och analyserar dessa avgörande politiska händelser. 

Antirasismen innehåller kapitlen Vad är rasism, Sverigedemokraterna – en 25-årig historia av rasism, EU:s flyktingmurar skördar liv, Hur kunde Hitler ta makten och Afrikas och Asiens kolonialisering. Liknade fördjupningar görs under avsnitt som Socialistisk feminism och Ekologi. Mellanösterns komplexa historia finns med ett ganska stort avsnitt medan Latinamerika behandlas mer styvmoderligt under rubriken Che & Chaves. Å andra sidan består kapitlet om Che Guevara av sex stora underkapitel som även behandlar delar av samtiden. De avgörande lärdomarna från Pinochets blodiga kupp i Chile 1973 är så klart också med. 

Allting förändras och allting upprepas, fast på en annan nivå. I en rätt så retorisk artikel på hemsidan konstateras det att det är mer realistiskt att vara revolutionär än att inte vara det:

”På tal om historien kan man fråga sig hur troligt det är att historien plötsligt skulle stanna vid det här systemet som vi har nu.

”Historien har aldrig stannat ­förut. Olika ekonomiska system har avlöst varandra. Som Kommunistiska Mani­festet påtalar har klassamhällen ­ersatts genom att en förtryckt klass i det tidigare klassamhället har rest sig, ­tagit makten och infört ett nytt system. Revolutioner är sannerligen inte o­vanliga, utan hör till historiens gång.”

Det gäller alltså att vara beredd och att vara på fötterna. Ta gärna en titt på RS-studier och fördjupa dig när andan och tiden faller in. Det är bara ett enkelt intro till marxismen och trotskismens kunskapsbank – men någonstans ska en ju börja! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!