Fördubblad svensk vapenexport sedan 2002

2006-08-15 22:45:10
Den svenska vapenexporten har fördubblats de senaste fyra åren, enligt en undersökning av SvD Näringsliv. Sverige ligger på plats 11 bland de 15 länder som står för 95 procent av vapenexporten i världen.

I förra året kom Krigsmaterialutredningen Krut med rekommendationen att den restriktiva vapenexporten skulle avskaffas helt. Handel som handel, tycktes man mena, och rådde regeringen att ta endast näringspolitiska hänsyn.
Den socialdemokratiska partikongressen bestämde däremot att krigsmaterialexporten skulle minska. Det är emellertid något svenska försvarsindustriföreningen inte märker av. De säger till SVT24 att de tvärtom förstått att vapenexporten ska öka så mycket det går.

(S) och vapenhandeln

Motsättningen mellan den politiska linjen och de faktiska siffrorna verkar inte uppenbar för socialdemokraterna. Veronica Palm, riksdagsledamot för s, säger till Svenska Dagbladet: ”Självklart ska vi minska vapenhandeln globalt. Sedan är det inte så viktigt att Sveriges export ökar, det viktigaste är att vi påverkar andra länder att minska”.
Att svensk vapenexport ökar tycker inte heller infrastrukturminister Ulrika Messing är allvarligt i sig. Hon säger att det är viktigare vad Sverige säljer och till vem.

Till krigsförande länder

De svenska kriterierna för vilken regering som får köpa krigsmateriel är bland annat att den inte ska vara krigförande och inte kränka mänskliga rättigheter. Men 2005 gick en tredjedel av svensk export till länder vars regeringar var involverade i Irakkriget.
Samma år var den fjärde största importören av svenska vapen USA.
De svenska kriterierna för vapenexport verkar heller inte gälla omvänt; Sverige köper krigsmateriel av Israel.
En av de största vinnarna på den ökade vapenexporten är Saab, som idag exporterar 75 procent av varorna man producerar.
Framgången för svensk vapenexport kan enligt Saabs presschef Peter Larsson delvis förklaras av att Sveriges alliansfrihet inneburit att man inte begränsats till handelsavtal med särskilda länder, eller, annorlunda uttryckt: Sverige kan exportera vapen till de länder som för tillfället har behov av dem.
De enda begränsningarna verkar vara de etiska. Men av vad som framgår ovan tycks de väga ganska lätt.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!