Före detta landslagsman och regimkritiker riskerar utvisning

2018-10-31 11:25:52

foto: Johannes Lundberg
Reza måste få stanna i landet.

Reza arbetar som tillsvidareanställd i simhallen på Angered Arena sedan nästan ett år tillbaka. Han har varit i Sverige i tre år och riskerar nu utvisning till Iran. Reza sparkades ut ur vattenpololandslaget efter en resa till Saudiarabien där han vägrade göra ”haddj”, vallfärden till Mekka.

Reza har blivit gripen och misshandlad av polisen för att han brutit fastan under Ramadan.
Från att inte varit muslim blev sedan Reza mer och mer kritisk till regimen efter att ha sparkats ut ur vattenpololandslaget, samt efter gripandet och misshandeln. Han började organisera sig i en regimkritisk studentgrupp på universitetet. Andra medlemmar från gruppen sitter i dagsläget fängslade och en extra stor hotbild finns mot Reza vid ett återvändande då hans hem fungerade som en mötesplats för gruppen. Material och diskar fanns i hans hem och i hans dator, saker som beslagtogs av myndigheter och var anledningen till att Reza flydde.

Nu upplever han att han hittat hem, hem tillbaka till simhallen och får vistas i den miljö han spenderat många timmar varje dag under sitt liv.
Men ”hemma” är inte bara en miljö som du känner igen dig i, utan också en plats där du känner trygghet och har din familj.
– Angered Arena har gett mig så mycket och vi är mer än arbetskamrater här. Då jag kom hit kände jag mig trygg för första gången på länge.
Otryggheten gjorde sig dock påmind för några veckor sedan då brevet från Migrationsverket kom ned i brevlådan, en kallelse där hans framtid ska avgöras.
Reza har snabbt kommit in i vardagen och det svenska samhället. Han har nästan glömt bort den situation han egentligen befinner sig i.
– Brevet blev en påminnelse och lite av en chock. Jag vet inte om jag har tagit tryggheten för givet eller om jag bara har förträngt tankarna om att jag riskerar att utvisas dit jag en gång flydde ifrån.

Reza var med i det iranska landslaget i vattenpolo. 2010 var de i Saudiarabien för ett mästerskap. Senare under vistelsen skulle landslagsspelarna göra det som kallas haddj, vallfärden som varje muslimsk, frisk man med förmåga ska göra enligt islam. Men Reza vägrade.
– Det var då de upptäckte att jag inte var muslim och mitt pass beslagtogs direkt vid hemkomsten, berättar Reza.
Han hade hembesök från polisen där hans dator och andra ägodelar togs.
– Vid detta tillfälle befann jag mig som tur var hos min syster, annars hade jag med säkerhet blivit gripen. Jag fick ett samtal från min pappa som sade att jag skulle fly, vilket jag gjorde.
Den 13 december ska Rezas framtid avgöras i Migrationsdomstolen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!