Försäkringskassan i kris – vad göra?

2009-01-14 15:35:15
Försäkringskassan i kris – tiotusentals gamla, sjuka och småbarnsföräldrar får inte si­na pengar i tid.

”Vi får inte glömma att när Försäkringskassan står utan pengar är det ytterst de svagaste i samhället som drabbas”, säger Annette Carnhede, ordförande i fackförbundet ST.
Under sommaren och hösten vittnade väntande försäkringstagare om i vilka desperata situationer de hamnat då de varken fått beslut eller pen­gar i tid från Försäkringskassan. Mån- ga som t ex blivit sjuka eller ensamstående föräldrar och i behov av sjukpenning respektive föräldrapenning och bostadstillägg, hamnade i fattigdom när kassans handläggningstider fördubblades till två månader och ibland längre.
På samma sätt slog förseningarna hårt på gamla med små inkomster och utan marginaler. Försäkringskassans pressade personal fick ta emot all kritik och förtvivlan från de drabbade. Samtidigt jobbade handläggar­na – som på grund av personalned- skärningar blivit 2 000 färre på två år – stressiga och långa arbetspass för att hinna ikapp kön av ärenden.
I Aftonbladets artikelserie under hösten berättade Siv Norlin, fackordförande för ST-Försäkringskassan, om en enorm lojalitet med de försäkrade hos personalen.
Orsaken till att Försäkringskassan – administratören av vårt trygghetssystem – fått slagsida är förutom ovannämnda personalnedskärningar ständiga omorganisationer. Större de­len av personalen (10 000 av 13 000 anställda) har fått byta arbetsuppgifter på ett år och de erfarna har inte hunnit skola in de nya. Handläggarna har dessutom fått nya lagar, som den nya sjukförsäkringslagen, att ansvara för. Sedan tidigare kräver också direk­tiv från regering och departement en förändrad, stramare tillämpning av sjukförsäkringsreglerna. Som lök på laxen har en investering i ett nytt men dåligt fungerande IT-system dränerat Försäkringskassan på minst 2 miljarder kronor.

”Att människor inte fått sin försörjning utan tvingas förnedras på det sätt ni beskriver är regeringen helt känslokall för” (signaturen Anställd Skåne på Aftonbladets nättidning).
Gudrun Åhslund, informationsansvarig i ST-Försäkringskassan:
– Både personal och försäkringstagare far illa av den situation vi har nu. Vi i facket har varit kritiska mot övertron på alla omorganisationer. IT och självbetjäning har inte heller gett det resultat kassaledningen räknat med. Vi har ställt krav på att Försäkringskassan ska begära mer resurser från regeringen, vilket de också gjort men utan resultat.
Nu är det inte banker och spekulanter som kräver stöd, utan vanligt folk som kräver vad dom har rätt till enligt lag. Men högerregeringen har blundat för de svåra situationer tiotusentals människor hamnat i och dogmatiskt vänt ryggen till alla krav om mer resurser till Försäkringskassan.
Istället blev det tillsyn och kontroll. Regeringen satte Statskontoret till att utvärdera vad ”välfärdsmyndig­heten” gjort med sina pengar. Dessa konstaterade att Försäkringskassan överskridit sin budget.

Istället för resurstillskott påtvingas nu myndigheten en svältkur på 900 miljoner kronor. Statskontoret varnar i sin rapport för konsekvenserna; fortsatta förseningar, färre handläggare, fler felaktiga beslut och andra allvarliga kvalitetsförsämringar.
Trots detta säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Person (m) till Aftonbladet.se den 9 januari att det är för tidigt att säga om regeringen kommer att skjuta till mer pengar och att Försäkringskassan nu först måste göra sin läxa och förklara hur underskottet uppkommit.
Gudrun Åhslund protesterar mot nedskärningskravet:
– Det går inte! Verksamheten klarar i dagens läge inte nya nedskärningar på nära en miljard kronor.

Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!